Felülvizsgálatot kérhetnek a megbüntetett cégek

2014. január 02. csütörtök - 12:12 / piacesprofit.hu
  •    

Korábban előfordult, hogy jóhiszemű eladók az eladási ár 40%-át fizették meg utólag a NAV-nak azért, mert az értékesített termékek kiléptetése az EU-ból kicsúszott az áfatörvényben fogalt 90 napos határidőből. A MAZARS figyelmeztet: az Európai Bíróság decemberi döntése nyomán a korábban elmarasztalt cégek most felülvizsgálatot kérhetnek.

 

Kép: EU

Eddig megfosztotta az adómentességtől az adóalanyt, ha a külföldre értékesített áru 90 napig nem hagyta el az országot. A december végén közzétett C-563/12. számú ítéletében az Európai Bíróság kimondta: az uniós áfaIrányelvvel nem egyeztethető össze az olyan nemzeti szabályozás, amely a ténylegesen kiszállított áru esetében pusztán azon az alapon vonja meg az értékesítés adómentességét, hogy az nem lett határidőn belül kiléptetve az országból – derül ki a MAZARS összefoglalójából. A jelenleg hatályos magyar áfatörvény rendelkezése szerint ugyanis, az exportra – azaz unión kívülre – értékesített terméket a teljesítés napjától számított kilencven napon belül igazoltan ki kell léptetni az EU területéről, egyébként az ügyletre nem alkalmazható az adómentesség.

A rendkívül szigorú hazai szabályozás miatt többször előfordult, hogy a vevő hibájából vagy egyszerűen csak a kedvezőtlen körülmények miatt az exportra értékesített termék nem hagyta el az unió területét a határidőn belül, és ezért a jóhiszemű eladót súlyos anyagi kár érte.

„Ilyen esetekben az adóalanynak – még ha csak egy-két napos csúszásról volt is szó – az értékesítése után visszamenőlegesen adófizetési kötelezettsége keletkezett – foglalta össze Nyári Zsolt, a MAZARS szenior adómenedzsere. És mivel az unión kívül letelepedett vevő nem, vagy csak ritkán fogadta el, hogy a beszerzése után – utólag – még a magyar áfát is megfizesse, az eladóknak a pluszban felmerült adókötelezettség komoly veszteségeket eredményezett.”

Nyári Zsolt szerint még nagyobb kárt okozott, amikor a mulasztásra egy-egy adóhatósági ellenőrzés során derült fény, és ilyenkor a meg nem fizetett áfa után az eladóra még további 50% adóbírságot és késedelmi kamatot is kivetett a NAV. Sajnos előfordult, hogy az eladónak az értékesítésért kapott ellenérték közel 40%-át még utólag meg kellett fizetnie az adóhatóságnak, csak azért, mert – gyakran tőle független okok miatt – két napot csúszott a termékek vámhatósági kiléptetése – mutat rá a szabály szigorúságára az adószakértő.

Az Európai Bíróság véleménye szerint, amennyiben az áru igazolhatóan elhagyta az unió területét, akkor az adómentességet az eladótól nem lehet megvonni. És mivel – az irányelv értelmében – az adómentesség ilyen szintű korlátozása sosem volt megengedett, ezért a korábban ilyen okból elmarasztalt cégek – amennyiben a termékek vámhatósági kiléptetését igazolni tudják – jogosan kérelmezhetik az elmarasztaló határozatok felülvizsgálatát.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor