Felügyeleti díj, HIPA és illetékek: amire érdemes figyelni

2016. január 13. szerda - 08:11 / piacesprofit.hu
  •    

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, az iparűzési adót és az illetékeket sem hagyták érintetlenül az idei évtől érvényes új adótörvények. A LeitnerLeitner adótanácsadó és könyvvizsgáló cég szakértőinek segítségével áttekintjük az ezeket a díjakat érintő legfontosabb újdonságokat.

Élelmiszerlánc-felügyeleti díj

Mint azt korábban megírtuk, a kormány végül beadta a derekát Brüsszelnek és átalakította az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat. Az ügy háttere, hogy az Európai Bizottság két főigazgatósága (Versenypolitikai, illetve Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság) is vizsgálatot folytat az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény 2015. január 1-jétől hatályos módosítása, azaz a kereskedelmi szektorban a napi fogyasztási cikkek értékesítése esetében progresszívan változó, úgynevezett sávos élelmiszerlánc-felügyleti díj kapcsán.Mint azt megírtuk, a szakértők által különadónak minősített élelmiszerlánc-felügyeleti díj ügyében az Európai Bizottság hivatalos, úgynevezett mélyreható vizsgálatot indított és a testület a progresszív kulcsok használatát is megtiltotta.

Az uniós eljárásnak köszönhetően változnak az élelmiszerlánc-felügyeleti díj mértékére vonatkozó szabályok. A sávos mérték megszűnik, helyette a díj egységesen a forgalom 0,1%-a lesz. Főszabály szerint az előző naptári év – a népegészségügyi termékadó és jövedéki adó nélkül számított – díjköteles árbevételének/bevételének alapján kell megállapítani. A díjat egy összegben kell majd 2016-tól megfizetni, amiből levonható a korábbi befizetés – figyelmeztet a LeitnerLeitner adótanácsadó és könyvvizsgáló szakmai blogja.

változtak az adótörvények

Kép: PP

Átmeneti szabályok vonatkoznak azokra az adóalanyokra, akik – gyakorlatilag az uniós felfüggesztés hatására – a 2015-ös élelmiszerlánc-felügyeleti díj kötelezettségüket még nem vagy hiányosan teljesítették. Bevallásukat a 2014-es naptári év árbevétele alapján 2015. december 30-ig pótolhatják, illetve helyesbíthetik; továbbá díjfizetési kötelezettségüket 2016. január 31-ig egy összegben, késedelmi pótlék nélkül fizethetik meg.

Adómentesen is mehetünk szurkolni az EB-meccsekre
Sok szurkoló már lázban ég az EB-meccsek miatt, ehhez kapcsolódóan akár munkáltatói, akár munkavállalói oldalról érdemes figyelembe venni, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény adómentes juttatásként említi a sportrendezvényre szóló belépőt. De vajon kifizethető egy Franciaországban zajló mérkőzés belépője adómentes juttatásként, és mi a helyzet az EB magyar válogatott nélkül zajló további mérkőzéseivel? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Fata László cafeteriaszakértő segítségével.

Az illetéktörvény változásai

A megbízható adózóknak nem kell eljárási illetéket fizetniük, ha részletfizetési kedvezményt kérnek. A műemléknek minősülő, védetté nyilvánított épület megszerzése illetékmentessé válik, vagyis a már befizetett illetéket visszaadják, ha az új tulajdonos egy műemléképület felújítását 1 éven belül megkezdi, és azt 5 éven belül be is fejezi.

Nem kell illetéket fizetni az autóbuszok, nyerges vontatók és tehergépjárművek vásárlásakor a gazdálkodó szervezeteknek. Emellett ezentúl már nemcsak a kizárólag elektromos motorral ellátott gépjárművek megszerzése után nem kell illetéket fizetni, hanem a „környezetkímélő” gépkocsik vétele esetén sem.

HIPA változások

A logisztikai, szállítmányozási szektor szereplői számára jó hír, hogy bővül az útdíj levonási lehetőség, így nem csak az e-útdíj, hanem a külföldön vagy belföldön megfizetett, ráfordításként, költségként elszámolt úthasználati díjaknak még plusz 7,5%-a is leírható a helyi iparűzési adóból.

Az önkormányzatok K+F adókedvezménnyel ösztönözhetik a területükön folytatott kutatás-fejlesztési tevékenységet. A K+F költségeket már most is le lehet vonni az adóalapból, de 2016-tól 10%-os adókedvezményt is biztosíthatnak az önkormányzatok, ha így döntenek.

Jó hír, hogy csökkenni fognak a vállalkozások adminisztrációs terhei, egyrészt mivel a jövőben azoknak, akiknek nincs adófizetési kötelezettségük, bevallást sem kell benyújtaniuk. Másrészt 2017. január 1-től a több önkormányzat területén működő adóalanyoknak nem kell minden önkormányzathoz bevallást beadniuk, elég lesz az egységesített központi nyomtatványon (ÁNYK-n keresztül) az állami adóhatóság felé egyetlen egyet.

Építményadó, telekadó: kinek kell fizetni?
2016. január 15-ig van mód arra, hogy az arra kötelezett személyek szankció veszélye nélkül eleget tegyenek építmény-, illetve telekadó bevallási kötelezettségüknek. Az, hogy kiknek kell ezt a bevallást készíteniük és benyújtaniuk, számos körülménytől függ – ebben nyújtunk most segítséget az RSM-DTM szakértőjének segítségével.
Adózás
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor