Felpörögtek a cégeladások

2018. március 27. kedd - 08:10 / piacesprofit.hu
  •    

A közép-kelet-európai akvizíciós piacon a 2016-os évhez képest 2,8 százalékkal, 1132-re csökkent az ügyletek száma. A piac becsült mérete ennek ellenére 6,6 százalékkal növekedni tudott, így elérte az 50,9 milliárd dolláros értéket 2017-ben. Az EY által összeállított M&A Barométer szerint hat országban, köztük Magyarországon is növekedett az ügyletek száma.

Az EY M&A Barométere idén is összesítette az elmúlt időszakban lezárult, nyilvános tranzakciókat a közép-kelet-európai régióban (Magyarország, Bulgária, Horvátország, Csehország, Görögország, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország). Az M&A Barométer szerint 1 milliárd 441 millió dolláros értékével a törökországi OMV Petrol Ofisi felvásárlása volt a legnagyobb értékű tranzakció. Ezt követte szintén egymilliárd dollár feletti értékkel három lengyelországi akvizíció: a holland Chariot Top Group vásárolt meg egy 28 kiskereskedelmi egységből álló üzletportfóliót és a hozzá kapcsolódó működtetési jogokat 1 milliárd 190 millió dollárért, az EDF Polska S.A.-t és a Zabka Polska-t pedig a lengyel PGE Polska csoport és a CVC Capital Partners vásárolta meg 1,13 és 1,06 milliárd dollárért.

nő a gazdaság

Kép: Pixabay

A legtöbb tranzakció is Lengyelországban történt, összesen 265 ügyletet bonyolítottak le 2017-ben, amelyet Csehország (246) és Törökország (171) követ. Magyarország az előkelő ötödik helyet foglalja el a régióban a lezárt ügyletek számát tekintve. A 2016-os 110 tranzakció után tavaly 133-ra növekedett az ügyletek száma, ezzel 2010 óta a legsikeresebb évét zárta a hazai akvizíciós piac, amely becsült értéke 2017-ben elérte a 4,0 milliárd dollárt. Magyarországon 327 millió dolláros értékével a budapesti Aréna Pláza bevásárlóközpont felvásárlása volt a legnagyobb értékű tranzakció a tavalyi évben.

Tíz legnagyobb hiba, amit cégeladásnál elkövethetünk
Generációváltás zajlik a magyar cégvilágban, sok cégvezető azonban nem rendelkezik megfelelő utóddal, ilyenkor gyakorta merül fel a cégeladás kérdése. Ez a folyamat azonban nem egyszerű és sok buktatót rejt. A Saxum szakértői rámutatnak a tíz legnagyobb hibára, amit elkövethetünk.

„Magyarország a közép-kelet-európai tranzakciós piac egyik legaktívabb szereplője volt, egyike annak a hat országnak, amelyben növekedett a tranzakciók száma az előző évhez képest. A globális és a régiós trendekhez hasonlóan Magyarországon is jelentős szerepet játszott a növekedésben az ingatlanszektor – ahol a 2016-os évhez képest több mint duplájára, 12-ről 27-re emelkedett a lezárt tranzakciók száma -, amit a telekommunikáció és média, valamint a rendszerint régióban is aktív IT szektor követett” – emelte ki Dezse Margaret, az EY Tranzakciós üzletágának vezető partnere.

2017-ben is a belföldi tranzakciók maradtak fölényben a régióban, ezen belül pedig Magyarországon az egész régiót tekintve átlagon felüli volt a helyi tranzakciók aránya. Hazánkban a tranzakciók 63 százaléka magyar cégek között ment vége, míg a régióban ugyanez az arány mindössze 47 százalék volt 2017-ben.

A régióban a tranzakciók számát tekintve a legtöbb ügylet, összesen 161 lezárt tranzakció az ingatlanszektorban zajlott (14%), amelyet a feldolgozóipar (12%) és az IT szektor követ (11%). Ugyanakkor a lezárt tranzakciók átlagos értékét figyelembe véve 2017-ben az energia szektor, a szállítás és logisztika valamint a kis-és nagykereskedelmi szektorok voltak a legvonzóbb iparágak, ahol rendre 146, 136 és 118 millió dolláros átlagos értéken mentek végbe a tranzakciók. Az ügyletek nagy többségét, összesen 72 százalékát a tavalyi évben is stratégiai befektetők bonyolították, a pénzügyi befektetők által végrehajtott tranzakciók aránya így kis mértékben (6 százalékponttal) növekedett a 2016-os évhez képest.

Cégeladás: a Balabit-sztori
A Balabit tulajdonosai véghezvitték azt, amit soha nem terveztek, de amire a legtöbb induló startup vállalkozás vágyik: egy nagy, amerikai cég felvásárolta a vállalatot. A január közepén bejelentett ügylet hátteréről, a folyamat tanulságairól és a jövőre vonatkozó terveiről Györkő Zoltán alapítóval beszélgettünk.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek