Felpörgeti az új NAV csodafegyver előkészítését az NGM

2017. március 20. hétfő - 11:10 / piacesprofit.hu
  •    

A minisztérium idén felgyorsítja azt a munkát, amely az online számlázás bevezetéséhez szükséges, így a jövőben a vállalkozások legfontosabb pénzügyi adatait is láthatja majd az adóhatóság - jelezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek adott interjújában. Elvileg 2017. július 1-től lát mindenbe bele a NAV, de még nem ismerjük a szabályokat.

A lap hétfői számában Varga Mihály nem csak arról beszélt, hogy felgyorsítják az online számlázás bevezetéséhez szükséges munkát, de azt is mondta, nem dolgoznak új adó kialakításán – utalva múlt héten kiszivárgott, majd tagadott hírekre, mi szerint újabb súlyos sarcot terveznének a kiskereskedelemben.

A miniszter közölte, a kormány inkább a feketegazdaság visszaszorításával garantálja az állam bevételeit. Az online kassza és az EKÁER bevezetése után most az online számlázórendszerek kötelezővé tételével, amelynek köszönhetően a jövőben a vállalkozások legfontosabb pénzügyi adatait is láthatja majd az adóhatóság.

A 100.000 forintos áfát elérő számlák adattartamát a tervek szerint 2017. július 1-től kell majd online továbbítania a vállalkozásoknak az adóhatóság felé (így közvetlen rálátása lesz több százezer vállalat szinte teljes beszállítói és vevői kapcsolatára), erről egyelőre azonban nem csak elfogadott rendelet, de még tervezet sem született. A szakértők azért persze készülnek, itt olvashat részletesen arról, mi várható.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek