Promóció

Félmilliárd eurós gazdaságfejlesztési forrás a határon túli magyar vállalkozásoknak

2017. április 05. szerda - 14:00 / PP
  •    

Példa nélküli gazdaságfejlesztési program indul a Kárpát-medence határon túli, magyarlakta területein. A Magyar Kormány által biztosított mintegy 150 milliárd forint értékű támogatás célja a határon túli magyar gazdasági szereplők növekedésének elősegítése és a magyar–magyar gazdasági kapcsolatok erősítése, melyben kiemelt szerepet vállal a Magyar Nemzeti Kereskedőház is. A Kárpát-medencei Gazdasági Konferencia és Kiállítás keretében a gazdaságfejlesztési programok eddigi eredményeiről, aktualitásairól és a források hatékony felhasználásáról is tájékozódhattak a Kárpát-medencei magyar vállalkozások.

Több mint kétszáz kiállító és több mint négyszáz szakmai érdeklődő gyűlt össze Hajdúszoboszlón, az első alkalommal megrendezett Kárpát-medencei Gazdasági Konferencia és Kiállítás apropóján. Az esemény kiemelt célja volt, hogy minél több üzleti kapcsolat szülessen, körvonalazódjanak a közös üzleti és pályázati lehetőségek, valamint megsokszorozódjon a határokon átívelő konkrét ügyletek száma, így erősítve tovább Magyarország és a közép-európai régió országai közti gazdasági együttműködéseket. A résztvevők ezen túlmenően átfogó tájékoztatást kaptak a 2015-ben meghirdetett gazdaságfejlesztési programról, melynek célja a határon túli magyar közösségek minden korábbinál nagyobb mértékben és érdemi módon történő támogatása.

fotó: Hatlaczki Balázs

fotó: Hatlaczki Balázs

– A rendezvény szimbolikus jelentősége legalább olyan fontos, mint a gyakorlati hozadéka. A rendszerváltás óta sokan sokat tettek annak érdekében, hogy a Kárpát-medencei magyarság gazdasági értelemben is erősödjön, de senki nem tett annyit, mint az utóbbi egy évben a Magyar Kormány. A kormány által biztosított mintegy százötvenmilliárd forintból soha nem látott léptékű fejlesztések valósulnak meg a délvidék legdélebbi pontjától a kárpátaljai hágókig, Kézdivásárhelytől Pozsonyig – mondta köszöntőjében Magyar Levente, gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár. Hozzátette, az egyes helyi alapítványok hálózatán keresztül folyósított források esélyt adnak a határon túli magyar lakosságnak, hogy előre tudjon lépni, és a magyarlakta településekről való elvándorlás megfékezését is segítik.

Magyar Levente fotó: Hatlaczki Balázs

Magyar Levente
fotó: Hatlaczki Balázs

Az államtitkár példaként említette Szabadkát, ahol március 21-én négyezer magyar vállalkozóval írtak alá támogatási szerződést. A vállalkozók a forrást eszköz- és földvásárlásra, modernizálásra fordíthatják. Ezenkívül mintegy 30 milliárd forint értékben indul a Vajdaságban közel két tucat nagyberuházás: gyárak és üzemek épülnek a Magyar Kormány támogatásával.

– Kárpátalján is érdemben zajlik a program, amely érezhető életszínvonal-emelkedést hoz az ott lakók számára, és idén elindul még Erdélyben is egy mezőségi mintaprogram, amelynek keretében a helybeliek földet, mezőgazdasági berendezéseket vásárolhatnak, ültetvényeket telepíthetnek. Ha jól működik a támogatási projekt, megsokszorozzuk az erőforrásokat, és Erdély több városában akár 10 milliárdos nagyságrendben is tudunk programokat indítani. Nemzetpolitikai értelemben tehát 2017 az áttörés éve lesz. Az a célunk, hogy a magyarságot kiemeljük abból a gazdasági helyzetből, amely ma a Kárpát-medence számos régiójában jellemző – tette hozzá az államtitkár.

Újságírói kérdésre Magyar Levente leszögezte: az említett támogatás odaítélésének feltételei nagyon szigorúak, olyan szűrőrendszereket építettek a mechanizmusba, amely azt biztosítja, hogy egyetlen forint se vesszen el.

– Egy éve zajlik a program, a Vajdaságban már tízmilliárdos nagyságrendű támogatás ment ki, és még egyetlen visszaélés sem történt – mutatott rá az államtitkár.

– Fontos mérföldkő a Magyar Nemzeti Kereskedőház életében a program elindulása, hiszen évek óta azon dolgozunk, hogy gazdaságpolitikai tartalommal töltsük meg a nemzetpolitikát: erősítsük a magyar–magyar gazdasági együttműködést, segítsük a határon túli és határon belüli vállalkozások egymásra találását, valamint hozzájáruljunk ahhoz, hogy közösen lépjenek harmadik ország piacára a cégek. A határon túli huszonkét irodánkban, mint kihelyezett hídfőállásokon igyekszünk elérni és segíteni a helyi magyar vállalkozókat – mutatott rá Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója.

Oláh Zsanett fotó: Hatlaczki Balázs

Oláh Zsanett
fotó: Hatlaczki Balázs

A vezérigazgató asszony elmondta: a rendezvény a versenyképes termékeket előállító határon túli vállalkozások feltérképezése szempontjából is kiemelt jelentőségű.

– Az elmúlt években a huszonkét külképviseleti irodánkon keresztül elérhetővé tettük a határon túli vállalkozásoknak is mindazokat az eszközöket és szolgáltatásokat, amelyekkel a távoli piacokon is sikeresek lehetnek. Az MNKH közel hatvan országban működő külpiaci irodái 2016-ban több mint négyezer új üzleti lehetőséget csatornáztak be, melyből a Kárpát-medencei regionális irodák mintegy négymillió euró értékű üzleteket generáltak – hangsúlyozta Oláh Zsanett.

A részt vevő vállalkozások a két nap alatt több száz üzleti tárgyalást bonyolítottak le, melynek eredményeként számos esetben konkrét megállapodások is születtek. A cégek a tárgyalásokon túlmenően új célpiacok eléréséhez, potenciális exportpartnerek megismeréséhez kapcsolódó, hatékony szakmai tanácsadásban is részesültek.

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek