Fellélegzett Európa

2012. szeptember 13. csütörtök - 09:36 / piac-profit.hu
  •    

Németország részt vehet az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerben (ESM), de biztosítani kell, hogy nem hárul rá nagyobb teher az eredetileg tervezett 190 milliárd eurónál - így szól a Karlsruhe-ban székelő német Szövetségi Alkotmánybíróság szerdai döntése.

A bíróság egyben elutasította a fiskális paktum ratifikációjának ideiglenes megtiltását indítványozó kérelmeket, valamint azt a kérelmet is, hogy tiltsa meg Németország csatlakozását az ESM-hez addig, ameddig az Európai Központi Bank vissza nem vonja új kötvényvásárlási programját.

Az ESM-ről szóló kormányközi szerződést Németországon kívül az euróövezet valamennyi tagállama ratifikálta. Az övezet válságba jutott tagjainak támogatására szolgáló rendszer beindításához feltétlenül szükséges Németország részvétele. Az 500 milliárd eurót megmozgatni képes rendszerhez Berlin 168 milliárd euró értékű garanciavállalással és 22 milliárd euró közvetlen befizetéssel járul hozzá.

Mehet a pénz Görögországnak és Spanyolországnak
Mehet a pénz Görögországnak és Spanyolországnak

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti országok pénzügyminisztereit tömörítő Eurogroup elnöke október 8-ára hívná össze az állandó euróövezeti válságkezelő rendszer – "stabilitási mechanizmus", ESM – kormányzó tanácsának alakuló ülését.

„A mai nappal az Európai Unió adósságproblémáinak rendezési folyamatában egy újabb fontos állomáson vagyunk túl. A német alkotmánybíróság a várakozásoknak megfelelően lehetővé tette az állandó stabilitási mentőalapról szóló törvény parlamenti elfogadását, ezzel Németország pénzügyi hozzájárulását az alaphoz. Bár a támogatást feltételekhez kötik, a döntés mindenképpen megnyugtatóan hat a piacokra" – mondta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója, aki szerint így mind a részvény- és kötvénypiacokon, mind az országkockázati felárakat tekintve jelentős pozitív elmozdulást tapasztalhatunk ezután.

„A következő hetekben az eurózónáról immár áthelyeződhet a figyelem az Egyesült Államokra, ahol a gyengélkedő munkaerőpiac miatt egyre felfokozottabbak a várakozások a Fed újabb mennyiségi lazítására (QE3) vonatkozóan. Ben Bernanke erre vonatkozó nyilatkozata, de az ősz folyamán még az elnökválasztás, az ezzel együtt körvonalazódó költségvetési pálya is jelentősen befolyásolhatja a befektetők hangulatát és a piacok irányát" – hangsúlyozta a befektetési szakember.