Fellélegezhetnek a székhelyszolgáltatók

2017. július 19. szerda - 12:09 / piacesprofit.hu
  •    

A mai napon kiadott rendeletével a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium módosította a székhelyszolgáltatás sok vihart kavart szabályait. A minisztérium korábbi rendelete kimondta ugyanis, hogy 2017. szeptember 1-jétől csak akkor jogosult egy társaság székhelyszolgáltatást nyújtani, ha a szolgáltatás alapjául szolgáló ingatlan a tulajdonában áll.

A legtöbb professzionális székhelyszolgáltató azonban Magyarországon bérelt irodában nyújtja ezeket a szolgáltatásokat. Valamennyi olyan, nemzetközi szinten működő, elismert, adott esetben tőzsdén is jegyzett társaság, amely külföldön is hasonló szolgáltatást nyújt, ma Magyarországon irodát bérel, és ezen irodában szolgálja ki multinacionális, nagyvállalati ügyfélkörét. A korábbi szabályozás tehát ellehetetlenítette volna ezen székhelyszolgáltatókat, akik a tevékenységüket bérelt ingatlan használatával, minőségi szolgáltatást nyújtva folytatták.

vertikális kert irodában

Kép:Minigarden

A minisztérium által végül elfogadott kompromisszumos javaslat alapesetben ugyan fenntartja a székhelyszolgáltatás tulajdonhoz való kötöttségét, azonban bizonyos feltételek megléte esetén az irodaházak bérlőinek is lehetővé teszik székhelyszolgáltatás biztosítását. Erre különösen akkor van lehetőség, ha a székhelyszolgáltató kézbesítési megbízottként van bejegyezve az adott ügyfelénél, vagy a székhelyszolgáltatás mellett az ügyfél részére tartós könyvvezetési szolgáltatást nyújt. Ez utóbbi feltételt a nagy szolgáltatók teljesítik, hiszen rendszerint könyvelési, bérszámfejtési vagy hasonló szolgáltatásokat nyújtanak a kérdéses ügyfelek részére.

A most napvilágot látott rendelet módosítja az új szabályok hatályba lépésének napját is. 2017. szeptember 1. helyett a székhelyszolgáltatóknak 2018. június 30-ig kell az új feltételeknek megfelelniük.

9+1 tipp, ha költözik a cég
Egy cég elköltöztetése nehéz, bonyolult és fáradtságos dolog, ezért a legtöbb vállalkozás sokáig halogatja. Hogy mikor érdemes mégis amellett dönteni, hogy vállaljuk a hercehurcát? Ha a hely, ahol dolgozik a vállalkozásuk, bármilyen szempontból is akadályozza a munkavégzést.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek