Feketézők és riksások akadtak a NAV horgára

2015. augusztus 12. szerda - 09:45 / PP/MTI
  •    

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tapasztalatai szerint a Budapest belvárosi vendéglátóhelyek gyakrabban adnak nyugtát, mint egy évvel korábban, de a Forma-1 Magyar Nagydíj továbbra is vonzza a feketézőket.

Kép: SXC

A NAV szerint az adó- és pénzügyőrök “a turista szemével” vizsgálódtak éjjel-nappal a fővárosban. Vizsgálták a személyszállítást, a szállásokat, az vendéglátó- és a szórakozóhelyeket is. Az interneten személyszállítási szolgáltatást kínálókat vizsgáló adóellenőrök és pénzügyőrök hívására több alkalommal “fehér rendszámos” autó állt elő. Nyugtát a vizsgált esetek több mint harmadában nem kaptak, és volt olyan sofőr, aki még adószámmal sem rendelkezett – tették hozzá.

Közölték: a riksás szállítók közül valamennyi ellenőrzött feketén nyújtotta szolgáltatásait. A NAV szerint pozitív tendencia volt tapasztalható a Hungaroringhez közeli szállásadók körében. Míg tavaly többüket megbírságolta a hivatal, mert nem rendelkeztek online pénztárgéppel, illetve nem adtak bizonylatot a bevételről, addig az ismételt ellenőrzésekkor idén már szabályos gépi nyugtát kaptak a revizorok – összegezték a tapasztalatokat.

Mint írták, vannak még nyilvántartási hiányosságok, de érzékelhetően javult az éttermek, kávézók és romkocsmák nyugtaadási fegyelme. A NAV közleménye szerint a mogyoródi pálya környéke továbbra sem mutat kedvező képet – csakúgy, mint a korábbi években láthattuk. Kifejtették: az árusok gyakran kitelepülési engedély vagy adószám hiányában végeztek értékesítést, így ritka volt a nyugtaadás. Több esetben sérültek a jövedéki termékekre vonatkozó előírások, és a pénzügyőrök hamis termékekre is bukkantak. Emiatt alkoholterméket, baseballsapkákat, prémiumkategóriásnak tűnő mobiltelefonokat és parfümöket foglaltak le – ismertették.

Utánaszámolnak a vásárlóknak a revizorok
Július elsején indult a NAV nyári ellenőrzéssorozata. A turisták által gyakran látogatott helyeken és a tömegeket vonzó rendezvényeken számítani lehet az adóellenőrök és a pénzügyőrök jelenlétére. A megszokott próbavásárláson túl forgalmat is számolnak a NAV munkatársai ott, ahol kétséges a szabályok betartása.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek