Feketemunkásokra csapott le a rendőrség

2018. február 12. hétfő - 13:04 / piacesprofit.hu
  •    

Lecsapott a német rendőrség az építőiparban feketemunkát szervező maffiára, amely óriási összegeket csalt el adókból és biztosítási járulékokból. A bandára pénzmosási akcióik hívták fel a figyelmet.

 

Évtizedek óta ismert, hogy a feketemunkát szervező bűnszövetkezetek milliárdos károkat okoznak Németországban, ám ritkán sikerül azoknak nyomára akadni.

Ebben az esetben bankok jeleztek a hatóságoknak szokatlanul nagy összegű tranzakciókat, amelyek pénzmosásra engedtek következtetni. Így bukkantak a nyolctagú banda nyomára, de segítette a rendőrséget egy informátoruk is. Északrajna-Vesztfália tartományban a hatóságok 1120 embere csapott le egyszerre 140 objektumban a gyanúsítottakra.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A maffiának szerb vezetője volt, vele működött több másik szerb is. Módszerük az volt, hogy szolgáltató cégeket alapítottak azzal a feladattal, hogy nagy építőipari vállalkozásoknak segítsenek eltussolni feketemunkások tömegeinek foglalkoztatását. A “szolgáltatók” megfelelő számlák kibocsátásával fedezték a megrendelőket, felvették a pénzt, s annak megfelelő részét visszaadták a számlák kibocsátóinak. A cégek így az utalt összegeket kiadásként levonhatták adóalapjukból.

Az első becslések szerint csak ez a bűnözőcsoport legalább 35 millió eurós adó- és tb-bevételeket csalt el. (Forrás: Focus).

Itt a lista a feketén foglalkoztatókról
Közzétette a NAV a feketén foglalkoztató munkaadók listáját. Szokás szerint sok a mikro- és kisvállalkozás, a nagy nevek viszont szinte teljesen eltűntek. Ők már látják, a munkaerőhiányos gazdasági környezetben a tiszta foglalkoztatás az alap, hogy esélyük legyen elegendő embert találni.