Faktoringgal csökkenthető az ezermilliárdos probléma

2013. szeptember 18. szerda - 15:03 / kfarkas
  •    

Szigorúbb szabályok vonatkoznak július óta a fizetési határidőkre. A jogszabályváltozás fizetésekre gyakorolt hatását a GF Faktor Zrt. véleménye szerint még korai volna értékelni, azonban rámutat, hogy a hosszú fizetési határidőkből adódó költségek és kockázatok alternatív finanszírozási megoldások beiktatásával, így faktoring alkalmazásával csökkenthetők.

Még mindig a késve fizetés a magyar vállalatok mumusa – Kép: PP-archív

Július óta a polgári törvénykönyv a korábbinál szigorúbb feltételeket szab a fizetési határidőkre. Célja, hogy rövidítse az elhúzódó fizetéseket, valamint arra ösztönözze a cégeket, hogy időben teljesítsék a kötelezettségeiket. A nemfizetés és a késve fizetés ezermilliárd forintos nagyságrendű problémát jelenthet ma Magyarországon – olvasható a GF Faktor Zrt. közleményében. (A polgári törvénykönyv 2013. július 1-jel hatályos pénzfizetésre vonatkozó szabályozása szigorítja a fizetési határidőket és a késve fizetés esetén alkalmazható szankciókat.)

A közlemény szerint lényeges változást jelent július óta, hogy a számlafizetésre vonatkozó határidő legfeljebb 30–60 nap lehet, és csak abban az esetben lehetséges a hosszabb intervallum, ha a szerződés jellege ezt indokolja. (A fizetési késedelmek még mindig a magyar vállalkozások mumusai.)

Fontos változás, miszerint a késve fizető fél kötelezhető arra, hogy legalább 40 eurós (körülbelül 12 ezer forint összegű) költségtérítést fizessen a partnernek behajtási összeg címén. Ez átalányösszeg, amely akkor is kiszabható, ha nem volt igazolható költsége a számlát kibocsátó cégnek. A júliusban életbe lépett módosítás értelmében a késedelmi kamat mértéke a jegybanki alapkamat plusz 8 százalékpontra emelkedett, a korábbi jegybanki alapkamat plusz 7 százalékponthoz képest.

„Az átlagos fizetési határidők a tavalyi 29-30 napról az idei év első felében 27 napra csökkentek, de az átlagos fizetési késedelem 20 napról 23 napra emelkedett, ez átlagosan 50 napos tényleges teljesítést jelent. A lánctartozások kialakulásában szerepet játszó késve fizetések rontják a cégek helyzetét – mondta Baltay Zsombor, a GF Faktor vezérigazgatója. Az építőiparban és a papíriparban, valamint az elektronikaicikk-gyártásban nem ritka a jóval magasabb fizetési határidő, ugyanis a papíripari cégek esetén 2013 első félévében meghaladta a 40 napot az átlagos fizetési határidő, az építőiparban a 41 napot, az elektronika területén pedig a 48 napot. A július 1-jén életbe lépett törvény a maximális fizetési határidőt 30 napban határozza meg, és indokolt esetben engedi a 60 napot. Ebből következik, hogy az átlagos fizetési határidő biztosan csökkenni fog, mivel 2013-ban eddig a számlák 20,5 százalékánál 30 nap feletti fizetési határidővel kellett kalkulálni, és 60 nap feletti határidőt a kibocsátott számlák 5,61 százalékánál szabtak meg.

Finanszírozási lehetőség önerő és biztosíték nélkül
A kereskedelmi követelések faktorálása válságálló termék, sőt a kis- és középvállalatok körében éppen a szorult helyzetük tette szükségessé, hogy erre áldozzanak. A havi faktordíjért cserébe azonban nem csak a számláik ellenértékének beérkezésére számíthatnak. A faktorpiac kapcsolatot, biztonságot és kényelmet ajánl. A kereskedelmi követelések faktorálása válságálló termék, sőt a kkv-k körében éppen a szorult helyzetük tette szükségessé, hogy erre áldozzanak. A havidíjért cserébe azonban nem csak a számláik ellenértékének beérkezésére számíthatnak. Faktoring kisokosunkból megtudhatja a részleteket!

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek