Faházra, modulházra is alkalmazható az 5 százalékos áfakulcs?

2018. október 09. kedd - 08:03 / piacesprofit.hu
  •    

Vajon a jelenleg hatályos ÁFA-törvény különbséget tesz abban a tekintetben, hogy milyen építési eljárással, technológiával készült az újépítésű ingatlan, amelyre a kedvezményes áfakulcs vonatkozik? Erre a kérdésre keresik a választ az Írisz Office adótervezői reggeli Egypercesükben.

A jelenleg hatályos ÁFA törvény értelmében a lakóingatlan értékesítése 5%-os áfakulcs alá tartozhat, az alábbi feltételek teljesülése esetén:

  • olyan, többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakás, amelynek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, VAGY
  • olyan egylakásos lakóingatlan, amelynek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 négyzetmétert.
Új megoldásokra kell figyelni az ingatlanvásárlásnál
Az ingatlanpiaci beruházók arra készülnek, hogy elfogynak a készpénzes ügyfelek, ez komoly változásokat hoz. Már idén kiemelt szerepet kap az egyszerű fűtés-hűtés rendszer, a jó szigetelés és az energiaosztálybeli besorolás.

Továbbá a kedvezményes adómérték szabályszerű alkalmazásához az értékesített ingatlannak az alábbi feltételeknek is meg kell felelnie (együttesen):

  • új ingatlannak kell minősülnie, ÉS
  • lakóingatlannak kell minősülnie, ÉS
  • a lakóingatlan hasznos alapterületének a fenti értékhatáron belülinek kell lennie.

Mivel a törvény nem tesz különbséget az építési eljárásokban, technológiákban, így a faház, modulház értékesítésére is ugyanúgy alkalmazható az 5%-os adómérték (a fentiek figyelembevételével), mint a más eljárással készült ingatlanok esetében.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Ha rugalmasabb lenne a CSOK, még többen élnének vele
A falvak elnéptelenedésének megakadályozására a kormány emelni kívánja a CSOK összegét a kistelepüléseken. Így akár minimális önrésszel vagy a nélkül is lehetne ingatlant vásárolni az 5.000 fő alatti községekben. Az ingatlanpiaci áraknak, vagy akár a családos háztartások területi elhelyezkedésének figyelembevételével azonban a CSOK további differenciálásának is volna létjogosultsága.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek