Ezrével kerültek veszélybe a könyvelők

2012. augusztus 29. szerda - 12:31 / piac-profit.hu
  •    

Több ezer könyvelő kap kézhez olyan levelet a napokban, amelyben azt kéri a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy igazolják a továbbképzésen való részvételüket, különben visszavonják az engedélyüket.

„A számviteli törvény alapján – a legkisebb vállalkozások kivételével – a könyvvezetés irányítását, a beszámoló összeállítását csak regisztrált könyvviteli szolgáltató, vagy könyvvizsgáló végezheti. A törvény alapján a regisztrált könyvviteli szolgáltatók (ez körülbelül 63.000 szakember) évente szakmai továbbképzésen kötelesek részt venni. Ez egyébként jól felfogott szakmai érdekük is, hiszen a továbbképzéseken történő részvétel biztosítja számukra a szakmai tudásuk naprakészen tartását és folyamatos fejlesztését. De a törvény egyértelműen rendelkezik arról is, hogy a továbbképzésen való részvétel a nyilvántartásban maradás egyik feltétele, ezért ellenőrizzük e kötelezettség teljesítését" – mondta Balog Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkár a Szak-ma.hu pénzügyi portálnak adott interjújában.

Az államtitkár szerint 8-10 ezerre tehető azoknak a könyvelőknek a száma, akiket a tárcának meg kell keresnie az értesítő levéllel. Ahol bebizonyosodik a mulasztás, ott a minisztérium visszavonja az érintettek működési engedélyét.

„Egyrészt ez jogszabályi előírás, amelytől nem tudunk eltérni. Másrészt úgy gondoljuk nagyon fontos a szakma tisztességes gyakorlóinak védelme ezen a módon is. A legfontosabb azonban annak biztosítása, hogy akár a könyvelési, akár az adótanácsadói szolgáltatások igénybe vevői bizalommal fordulhassanak a nyilvántartásban szereplő szakemberekhez, bízhassanak abban, hogy megfelelő és friss szaktudás áll a kiválasztott szolgáltató mögött" – mondta az államtitkár.

Az interjú teljes formájában a szak-ma.hu-n olvasható!