Ezen bukják el a startupok az Alibaba vezére szerint

2017. december 22. péntek - 06:05 / Kriston László
  •    

A startupok csak viszik a pénzt, ritkán kezdenek el a korai szakaszban termelni is. Ezért akár egyetlen hiba is tönkreteheti a céget. Az Alibaba milliárdos vezére elmondja, rendszerint mi ez a hiba.

Jack Ma 30 milliárd dolláros vagyonával Kína leggazdagabb embere. 1999-ben alapította meg az Alibabát, mely az e-kereskedelem óriásává nőtte ki magát. Ő személy szerint a cégnek 7,8 százalékban tulajdonosa a Wikipedia szerint. 2017 harmadik negyedévében 8 milliárd dolláros forgalmat könyvelt el a cég, és nem sok hiányzik ahhoz, hogy  túlnője az Amazont – legalábbis a részvények összértékéből számított cégértéket, a piaci kapitalizációt illetően.

Végre itt az angyali adókedvezmény
A startup vállakozások beruházói, az úgynevezett angyalbefektetők számára a december 9-én hatályba lépő kormányrendelet teremti meg az adóalap-kedvezmény igénylésének keretfeltételeit.

Teamben az erő

Ma szerint alapvető tétel, hogy egy startuphoz nem szabad topmenedzsereket szerződtetni. Sokkal fontosabb, hogy egy olyan teamet építsenek fel az alapítók, melynek tagjai igazán elkötelezettek a cég által felvállalt értékek és küldetéstudat iránt.

Ma ugyan nem mondja ki, de ezzel azt sugallja, hogy a magasról jött ember nem lesz annyira lelkes, mint amennyi szenvedélyt, érvényesülni akarást és erőfeszítést a cégért elkötelezett társalapítók meg a kevesebb tapasztalattal bíró (kezdő?) munkatársak bele tudnak rakni a vállalkozásba.

„Ne rakd a a cégbe egy Boeing 747-es motorját, mert tönkre fog tenni” – nyilatkozta a minap a hongkongi JumpStarter konferencián. Inkább olyan embereket kell találni, akik pontosan illenek a cég egyes funkcióinak végrehajtásához, nem pedig egy absztrakt mérce szerint válogatni: ő itt és itt dolgozott már, biztosan boldogulni fog nálunk is.

Jó teamjátékosok felvétele a célratörő módszer, olyan emberek szerződtetése, akik hajlandók áldozatokat is hozni, hogy átsegítsék a céget a gyerekbetegségein. „Képezd a teamet, és a team is képezni fog téged” – így jellemezte Ma ezt a dinamikát.

Hipszterszakálltól és a csocsóasztaltól még nem lesz sikeres a startup
Egyre felkapottabbá válik az üzleti életben a startup szó, miközben magát a fogalmat még mindig félreértések övezik. Ezért vendégszerzőnk, Balogh Péter vállalkozott arra, hogy eloszlassa a tévhiteket a témában.

Az Alibaba ékes példája az ilyen típusú cégalapításnak. Tizennyolc társalapító hozta létre. Ma angoltanárként dolgozott, mielőtt vállalkozni kezdett. A cég eleinte nem foglalkoztatott nagy neveket. Ma viszont óriási mérete és piaci ereje folytán el-elcsábít neves felsővezetőket a legnagyobb multiktól is. Elnöke a Goldman Sachs egykori alelnöke.

Problémamegoldó attitűd

A másik fontos szempont Ma véleménye szerint, hogy az ember ne veszítse el a nehéz pillanatokban sem az optimizmusát. Félig tehát mindig tele van a pohár. Nem félig üres.

Céget építeni úgy kell, hogy az ember bízzon az üzleti koncepciója életképességében. Nem vakon, hanem racionális alapon.

„Egy jó vállalkozó optimista a jövőre nézve, és azt kérdezi, milyen problémákat kell megoldani, hogyan tudná jobban megoldani őket, mint mások.” Ettől fog kiemelkedni a konkurencia mezőnyéből. „A jó team pedig kulcsfontosságú a problémák megoldásában” – tette hozzá Ma.

(Business Insider)

A gasztronómiát is felforgatják a magyarok
Pizza házhozszállítás tizenöt percen belül, naprakész borturisztikai információk egy gombnyomásra, asztalfoglalás a neten az ország legmenőbb éttermeibe – néhány azok közül a megoldások közül, melyekkel magyar startupok hoznak új színt a hazai vendéglátós palettára. A gasztroforradalom kilépett a konyhából: gombamód szaporodnak ugyanis az étkezéshez kapcsolódó, mindennapi életünket megkönnyítő innovációk is.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek