Ezen a héten sincs jó hírünk az autósoknak

2016. augusztus 29. hétfő - 09:47 / piacesprofit.hu
  •    

A múlt hét folyamán jelentkező átlagos piaci üzemanyagár- és a forint árfolyamának változásai alapján augusztus 31-én, szerdán a benzin árát várhatóan 0-2 forinttal változtathatják, a dízel ára várhatóan nem változik.

Kép: SXC

Kép: SXC

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat. A Brent spot kőolaj ára a héten 47-50 dollár között ingadozott, heti átlagban csak 10 centtel, 0,1%-kal nőtt az ár. A spot olajár csak csütörtökön és pénteken haladta meg az előző heti átlagos árszintet. Az áremelkedés és az -ingadozás továbbra is az OPEC  tagországok és néhány más olajexportáló ország tervezett szeptember végi találkozójának várható hatása indult el. A héten több esemény is az áremelkedés felé hajtotta az árat. Ezek közül a legjelentősebb és hosszabb távon is hatást gyakorló esemény volt az amerikai Fed elnökének beszéde a várható kamatemelésről. Emellett a tőzsdei pénzügyi befektetők újabb hatalmas hullámot indítottak el az olaj határidős kereskedésében, amely felfelé hajtotta az árkat. Jemenből tüzet nyitottak egy szaúdi olajipari létesítményre, valamint a Hormuzi-szorosnál tartózkodó amerikai és iráni hadihajók között villongás támadt.

Ezen hírek bejelentésének hatására azonnal felfelé indult az olajár. Ugyan a szaúdi olajminiszter egy interjújában mérsékelni akarta az algériai találkozóval kapcsolatos megegyezési reményeket,  de ennek semmilyen hatása nem volt az árakra, sőt az sem, hogy Irán bejelentette, hogy támogatja az OPEC-országok talákozóját, de csak akkor, ha a tagországok elismerik a jogát, hogy kitermelését az embargó előtti szintre emelje. Elemzők rámutatnak, hogy a legtöbb OPEC-ország és más olajtermelő országok kitermelése történelmi csúcson van, vagy dinamikusan növekszik, ezért egy termelési szint befagyasztás nem sokat eredményezne a hatalmas készletszintek leapasztásában. Az olajárat az sem mérsékelte, hogy a heti jelentés szerint emelkedtek az amerikai kőolaj- és feldolgozott termék készletek. Ezzel szemben áremelkedést okozott a heti bejelentés, hogy nem változott az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten.

A forint átlagos heti árfolyama az augusztus 22 – augusztus 26-i héten csekély mértékben erősödött, 274,5 dollár körül ingadozott. A megelőző héthez viszonyítva ezen a héten 30 fillérrel kellett kevesebbet adni egy dollárért. Az árfolyam a hét folyamán mérsékelte az üzemanyagpiacokon jelentkező áremelkedés mértékét. A továbbiak miatt fontos, hogy a hét utolsó napján a forint másfél forinttal gyengült a dollárhoz viszonyítva a Reuters adatai szerint, a magyar bankközi piacon azonban erősödés jelentkezett.

A piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében változatlan árat, vagy 2 forint körüli emelést indokolnak, a gázolaj esetében a pénteki 2 forintos áremelést követően várhatóan nem lesz további változtatás.

A fenti változtatásokkal a benzin ára 337, a gázolaj ára 339 forint/liter körüli szinten változhat. Az elmúlt egy év során a benzin ára 5, a gázolaj ára 3%-kal csökkent. Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 15%-kal több benzint és 12%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

Megfizetünk a környezetvédelemért: na de így?!
Az emberiség néhány ezer éves történelme során alapvető változásokat idézett elő a környezetében. Ahhoz, hogy ezek a hatások ne eredményezzenek számunkra végzetes körülményeket, modern kifejezéssel: törekednünk kell a fenntarthatóságra, ennek érdekében pedig az adók megfelelő alkalmazása is eredményes lehet. Furcsaságok persze ezen a területen is előfordulnak, az olyan adófajták, mint az esővíz-adó vagy a tehénszellentés adója minimum magyarázatra szorulnak.