Ezekre a startupokra érdemes lesz figyelni az idén

2018. február 14. szerda - 06:08 / piacesprofit.hu
  •    

Az elmúlt években egyre gyakrabban jelentek meg ígéretes, innovatív megoldásokat kínáló magyar startupok, amelyek egy-egy jó ötlettel képesek felforgatni piacukat, és már globális szinten is felhívták magukra a figyelmet. Többségük abban a fázisban jár, ahonnan egy nagyobb tőkebefektetés révén komoly szintet léphetnek a külföldi piacokon is. A Széchenyi Tőkealapkezelő segítségével bemutatunk néhányat a legígéretesebb magyar startupokból.

Turbine AI

A rákgyógyógyítást forradalmasítani készülő csapat, tavaly a rangos Central European Startup Awards versenyen a meghirdetett kategóriákból hármat is megnyertek: 10 ország 100 legjobb startupja közül ők nyerték el az „Év startupja”, a „Legjobb biotech” és a „Legjobb AI startup” elismerést is.

Az informatika és a biológia összekapcsolásával olyan szoftvert fejlesztettek, amely mesterséges intelligencia segítségével képes szimulálni különböző gyógyszerek rákos sejtekre gyakorolt hatását. Ezzel a módszerrel a laborban napokig-hetekig tartó kísérletek akár másodpercek alatt elvégezhetőek lehetnek, ami hatalmas segítséget jelentene a gyógyszercégek kutatóinak.

startup, Kép: Pixabay

startup, Kép: Pixabay

PublishDrive

Jentetics Kinga neve sokaknak ismerősen csenghet, hiszen 2017-ben az amerikai és Forbes magazin is beválogatta a sikeres 30 alatti fiatalok listájára. A PublishDrive az e-könyvek értékesítését, publikálását mesterséges intelligenciával segíti. Magyarországon elsőként bekerültek a Google startup-inkubációs programjába, a Launchpadbe, tavaly pedig a Credo 1,2 millió dollárt fektetett az ígéretes magyar vállalkozásba, illetve a business development és sales tevékenységeket is átvette, így a budapesti iroda a termékfejlesztésre fókuszál. A PublishDrive már az Apple és a Google könyvtárában is megtalálható.

Csuhaj V. Imre: Teljes lesz az ökoszisztéma
Újabb, ezúttal 13 milliárdos tőkealap indul állami forrásokból. A Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap hasonlóan az Irinyi II. Kockázati Tőkealaphoz és a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Alaphoz is, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. szakmai irányításával valósulhat meg. Az eddigi tapasztalatokról és az új kezdeményezésről, Csuhaj Imrével, az Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával beszélgettünk.

RateMate

Gál Péter startupja a szállodaipari árinformációszerző programokból indult ki, ahol a hotelek egy egyszerű táblázatban naprakészen összehasonlíthatják szolgáltatásaik árát a konkurens szállodák áraival. Ez önmagában még nem jelentett volna jelentős újdonságot, a nagy dobás az Event Intelligence nevű extra funkció. Ennek segítségével a szállodák figyelemmel tudják kísérni, hogy milyen események várhatóak a közelben, a szobákat pedig ennek függvényében tudják árazni. Péter szerint ugyanis a szállodák évente nagyjából nyolcmilliárd dollárt buknak el azzal, hogy elszalasztják ezeket a lehetőségeket. A szolgáltatást már használja a Marriott, a Hilton és az Intercontinental is, és jelenleg már több amerikai városban is adatot gyűjt a csapat.

Bitrise

A Bitrise csapata elsőként mondhatja el magáról, hogy magyarként bekerült a világ egyik legsikeresebb, Y Combinator névre hallgató inkubátorprogramjába Kaliforniában. A mobilalkalmazás-fejlesztők növekvő igényekre találtak megoldást, valamint kínálnak olyan szolgáltatást, amellyel a fejlesztőcsapatok és vállalatok értékes időt, pénzt és erőforrást spórolhatnak meg. A programtesztelők és háttéreszközök frissítésének költségeit megspórolhatják a cégek, a munkát a Bitrise elvégzi.

Megoldásuk egyszerűen alkalmazható és a felhasználók könnyen felépíthetik tesztkörnyezetüket a Bitrise platformját használva. Mára a Foursquare, az Invision, a Plangrid és Product Hunt is az ügyfeleik közé tartozik.

HeatVentors

Az energiatermelés hőtárolási technológiáját gondolta újra Farkas Rita és Andrássy Zoltán, a HeatVentors két alapítója. Hőenergia-tárolással kapcsolatos több éves kutatómunka előzte meg a cégalapítást, később pedig úgy döntöttek, hogy tudásukra céget építenek.

A hazai startup-szcéna az egyik legaktívabb a régióban
Az Ausztriától keletre elterülő régióban hazánk rendelkezik az egyik legaktívabb startup ökoszisztémával és nagyszámú potenciális befektetési célpont közül válogathatnak a befektetők.

Az energiatárolás egyik bevált módszere a víz hűtése és melegítése, a HeatTank használatával azonban a fázisváltó anyagok halmazállapota változik. Az új technológiával közel 90 százalékkal kisebb tárolókra van szükség, ami jelentős csökkenést jelent anyagköltség tekintetében. Termékeiket egyrészt nagy cégeknek kínálják, jelenleg több hazai és nemzetközi vállalattal is tárgyalnak pilotprojektek elindításáról; másrészt családi házak, panelek számára is fejlesztenek.

GreenGo

A közlekedés megreformálására vállalkozott a GreenGo autómegosztó rendszer, amely elektromos autókat kínál rövidtávú használatra. A városi autós közlekedés alapja a telefonról lefoglalható jármű, a perc alapú használati díjban minden tervezhető költség benne van. Idén elég kemény konkurenciát kaptak a MOL Limo szolgáltatásának elindításával.

AIMotive

Az önvezető autók szoftverét fejlesztő startup a Prezi utáni második legnagyobb tőkebefektetést szerezte meg tavaly a magyar startupok közül. A cég közleménye szerint a közel 10 milliárd forint körüli befektetést a kameraszenzorokra és mesterséges intelligencia alapú képfeldolgozásra fordítja elsősorban. Az önvezetős autók tesztelését a cég még idén szeretné kiterjeszteni Japánban, Kínában és Amerikában is.

Forrás: Széchenyi Tőkealap-kezelő

Hipszterszakálltól még nem leszel sikeres
Egyre felkapottabbá válik az üzleti életben a startup szó, miközben magát a fogalmat még mindig félreértések övezik. Ezért vendégszerzőnk, Balogh Péter vállalkozott arra, hogy eloszlassa a tévhiteket a témában.