Itt vannak a részletek! Ezek az uniós pályázatok indulnak októberben!

2014. szeptember 25. csütörtök - 14:58 / kfarkas
  •    

Várhatóan október 6. után indulnak az első uniós pályázatok a kkv-k, közintézmények és önkormányzatok részére. Az első pályázatok ismeretében látható, hogy a hangsúly a foglalkoztatás növelésén lesz a következő hét éves ciklusban.

A magyar vállalkozások fejlesztési lehetőségei mostantól megsokszorozódnak, több mint 34 milliárd eurónyi támogatás érkezik hazánkba, amely a költségvetési társfinanszírozással együtt hét év alatt 12 ezer milliárd forintnál is több jut a kiírt célokra” – mondta Kurucz Éva kormányszóvivő. Kiemelte, hogy ennek az összegnek a 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják majd.

„Megkezdődik a fejlesztési időszak aktív szakasza, október elsejéne megjelenik kilenc aktív kiírás az Operatív Programok keretéből” – mondta és Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár.

A foglalkoztatás témakörében 4 milliárdos keretösszeggel indul a GINOP keretében a fiatal vállalkozók támogatásáról szóló pályázat. Ezen belül várhatóan lehet pályázni egy teljes körű képzésben való részvételre 100 százalékos támogatási intenzitással, illetve vissza nem térítendő támogatást kapnak a fiatal vállalkozók az üzleti terv elkészítéséhez.

Szintén 4 milliárdos keretösszeggel a munka-magánélet összeegyeztetését célozza a másik pályázat, amely kimondottan a kisgyermekes anyáknak, szülőknek szól, akik visszatérnének a munka világába. Atipikus foglalkoztatási formákat, munkakörnyezet kialakítását támogatná a kormány.

A cégek fele bízik az uniós pénzben
Habár a 2007-2013-as pályázati ciklus vállalkozások számára elérhető uniós forrásait már mind lekötötték, az új pályázati kiírások pedig még nem jelentek meg, a hazai kkv-k mégis bizakodóak az EU pályázatokkal kapcsolatban. Jelenleg a vállalkozások fele tartja reálisnak uniós forrás elnyerését – derül ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi adataiból.

Ehhez kapcsolódik a köznevelési intézmények (óvodák, bölcsödék, stb.) részére kiírt kisgyermekkori nevelés támogatása 1,5 milliárd forintos keretösszegből.

Az egészségügyi ellátásban 1 milliárd forintos keretösszeggel 1000 új ápoló, csecsemőgondozó állást hoznának részre.

Külön a kkv-k részére kiírt pályázatok

5 milliárd forintos keretösszeggel kerül kiírásra a kkv-k eszközbeszerzése és kapacitásbővítésére szolgáló pályázat.

5 milliárd forint jut a kkv-k számára a külpiacra lépés támogatására.

Ifjúsági garancia programot indítanak a fiatalok munkanélküliségének enyhítésére: 36 milliárd forintos keretösszeg 26 évnél fiatal munkavállalók támogatására, akik nem rendelkeznek feéső, vagy középfokú végzettséggel.

Önkormányzatoknak

8,7 milliárd forint egészséges ivóvízhez jutás feltételeinek javítására, illetve 50 milliárd forintos forrás szennyvízkezelésre, elsősorban önkormányzatoknak.

Enyhítenek a szabályokon

Ahhoz, hogy a vállalkozások könyebben hozzájuthassanak a pályázati forrásokhoz, a kormány engedne a bizonyos szabálokony, így például a biztosítéknyújtás szabályain, mivel sok, már elnyert beruházás nem valósult meg, mivel a vállalkozók nem tudták ezt biztosítani. Egyéni vállalkozások esetén a korábbi években is befizetett közterhek is beszámítanának a biztosítékba.

Igyekeznie kell a vállalkozásoknak

A 2014-ben kezdődő hétéves uniós költségvetési periódusban a magyar kormány tervei szerint a támogatandó kis- és középvállalkozások száma meghaladhatja a hatezret és az erre a célra összesen elkölthető forrás várhatóan több mint 460 milliárd forint lesz. Ugyanakkor, a pályáztatás megindításához szükséges operatív programok még egyeztetés alatt állnak Magyarország és az EU között, a hazai intézményrendszer csak a magyar költségvetés kockázatvállalása mellett írhat ki pályázatokat. (De a partnerségi megállapodást már megkötöttük.) Éppen ezért az első uniós források megszerzésére törekvő kkv-knak a kiírásokat követően gyorsabban és hatékonyabban kell felkészülniük és pályázniuk, mint korábban bármikor – figyelmeztetnek a MultiContact Consulting szakértői.

(Az Operatív Programokat május elején véglegesítette a kormány, erről itt olvashat részletesebben.)

A 2014-ben kezdődő hétéves uniós költségvetési periódusban a magyar kormány tervei szerint a támogatandó kkv-k száma meghaladhatja a hatezret és az erre a célra összesen elkölthető forrás várhatóan több mint 460 milliárd forint lesz. Éppen ezért az uniós források megszerzésére törekvő cégeknek most gyorsabban és hatékonyabban kell felkészülniük és pályázniuk, mint korábban. (A tervezett konstrukcióról korábban itt beszélt lapunknak Csepreghy Nándor.)

Pályázati pénz vagy kockázati tőke?
A vissza nem térítendő támogatás jó dolog, de egy-egy pályázat elnyeréséhez jelentős önrészt kell garantálni. Ezzel szemben a kockázati tőke a vállalat növekedését segíti elő, de ezt bizony vissza is kell fizetni. Az, hogy egy cég mennyire tudja kihasználni a pályázati forrásokat, erősen függ a tőkefelszívó képességétől is.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek