Ez lesz gyanús a NAV-nak

2013. április 30. kedd - 08:10 / piacesprofit.hu
  •    

Számos olyan viselkedésről árulkodik majd az onlinekassza, amelyről nem is gondolnánk, hogy gyanúra ad okot az adóhatóságnál. Nemcsak a konkrét forgalmi adatok buktathatják le a kereskedőket, hanem például a bevitelek gyakorisága is.

Kép:Fotolia

Az onlinekasszák bevezetését üdvözlik a tisztességes kereskedők, hiszen javítja pozíciójukat azokkal szemben, akik az adók elcsalásával kerültek korábban előnybe. Az onlinekassza.hu most összegyűjtötte, mik lehetnek azok az árulkodó jelek, amelyek a NAV-nak jelzik majd, hogy nem minden működik tisztességesen.

  1. A kasszák forgalma bármikor lekérdezhető, így tudják, mekkora bevételnek kell a pénztárban lennie. Gyanús, ha csak a zárás környékén nő meg a forgalom, ez arra utal, hogy a nyitvatartási idő nagy részében nem a kasszába kerül a bevétel, és annak csak egy kis részét teszik bele a nap végén.
  2. Az is furcsa, ha az üzlet tulajdonosa kevés alkalmazottat jelent be, és azzal a létszámmal nem lehetne kiszolgálni a pénztárgépen tapasztalt forgalmat.
  3. Az ellenőrök próbavásárlásokat tarthatnak, amelyen meggyőződhetnek arról, beütötték-e az általuk vásárolt tételeket.
  4. A NAV bekötés után azt is ellenőrizhetik, hogy a vásárlás adatai megjelentek-e a központi szerveren, vagy „elakadtak” valahol. Ekkor szinte biztos, hogy az adott pénztárgép nem működik megfelelően.
  5. Az adóhatóság kockázatelemző grafikonokat készít, és ha a forgalmi adatok kirívóan eltérnek az átlagostól, akkor a rendszer jelzi, hogy érdemes megvizsgálni az üzletet.

Természetesen már megindult a találgatás, hogyan lehetne kicselezni az okoskasszákat. Bizonyos, hogy azok a tételek, amelyek a kasszába kerülnek, ellenőrizhetővé válnak, de azok sem lehetnek nyugodtak, akik úgy próbálják elkerülni az adófizetést, hogy nem használják „kellő gyakorisággal” a kasszát. Elvileg ugyan nem látszik az, amit nem ütnek be, de a NAV rendszerében gyanút kelt, ha egy üzletben az adott ágazat átlagához képest kisebb a forgalom. Ekkor a kereskedő bizton számíthat az ellenőrzésre és a lebukásra, és annak következményeként a tetemes büntetésre.

Akadnak, akik azt gondolják, majd úgy próbálják kijátszani a rendszert, hogy két pénztárgépet használnak: az egyik a boltban van, amely nem regisztrált a NAV-nál, a másik pedig – amit bejelentettek – egy hátsó helyiségben. A két gépbe más-más összeg kerül, persze a kevesebb a regisztrált, online naplózó kasszába. Kár ezzel tervezni, mert ez a módszer is villámgyorsan megbukik. Az ellenőrnek elég, ha megkéri a pénztárost, adjon egy 1 forintos blokkot, vagy nyissa ki a pénztartót a kasszán. Ezeket azonnal látnia kell a kézi számítógépén, és ha a műveletek nem jelennek meg, akkor a kereskedő máris nagy bajba kerül. Ráadásul az ellenőrök megnézik a boltban működő gép sorozatszámát, összevetik a regisztrált adatbázissal. Ha nem szerepel benne, jön a súlyos bírság. Kár tehát azzal vesződni, hogyan lehet túljárni az onlinekassza eszén, ezúttal tényleg jobban megéri rendesnek lenni.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek