Ez az áfaszabály már biztosan változik januártól

2014. október 10. péntek - 12:07 / piacesprofit.hu
  •    

2015. január 1-től bizonyos szolgáltatások tekintetében új áfa szabályozás lép életbe, összhangban az Uniós előírásokkal. A változások a telekommunikációs, a rádiós és audiovizuális szolgáltatásokat illetve az elektronikus úton nyújtott szolgáltatásokat érintik majd. Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, melyek megkönnyíthetik a jogszabály jövő évi alkalmazását.

Kép: SXC

Köztudott, hogy az általános forgalmi adó egy fogyasztási adó, melynek egyik alapelve az, hogy az adókötelezettség ott merüljön fel, ahol az árucikket vagy szolgáltatást igénybe vették. A jelenlegi szabályozás szerint azonban a végső felhasználóknak nyújtott távközlési, műsor- és elektronikus szolgáltatások adóztatása a szolgáltatásnyújtó tagállamában történik. Ez változik meg jövőre, azaz a fentiekben felsorolt, nem adóalanynak nyújtott szolgáltatások esetében az adókötelezettség a fogyasztó tartózkodási helyén keletkezik.

Mindez azt jelenti, hogy nem lesznek versenyhátrányban azok a magyar vállalkozások sem, akik eddig az Unió legmagasabb áfa kulcsával tudtak csak szolgáltatást nyújtani, szemben más tagállamok alacsonyabb adókulcsával szemben – írta együttműködő partnerünk, a UCMS Magyarország legfrissebb blogbejegyzése.

Milyen ügyleteket érint az új áfa-szabályozás?

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy az egyes vállalkozások között felmerülő szolgáltatásnyújtásokat a változás nem érinti, azok után továbbra is az igénybevevő adóalany székhelye szerinti tagállamban kell adózni. Szintén nem tartoznak ebbe a körbe az „e-kereskedelem” azon értékesítései, ahol csak a megrendelés leadása történik elektronikus rendszeren keresztül, tehát termékértékesítésről beszélünk. Ez utóbbi ügyletekre az új szabályok nem alkalmazhatóak. Fel kell készülni viszont az új áfa-szabályozásra többek között a telefonszolgáltatóknak, az előfizetéses műholdas televíziós csatornákat, a letölthető szoftvereket, zenéket és e-könyveket forgalmazó vállalkozásoknak.  (A magyar áfatörvényt ezzel kapcsolatban már korábban módosították.)

JÖVŐRE MÁR NEKÜNK FIZET A GOOGLE IS
2015 januárjától uniós irányelv alapján Magyarországon is megváltoznak a telekommunikációs, a rádiós és televíziós, illetve az internetes szolgáltatások adózásának szabályai. A szolgáltatók az áfát a jövő évtől már nem a saját székhelyük, hanem a szolgáltatások igénybe vevőinek székhelye alapján fizetik majd. Az itthoni szolgáltatásokra eső 27 százalékos áfa tehát már a magyar költségvetés bevételeit fogja bővíteni.

Mit jelent a módosítás a gyakorlatban?

A fentiekben felsorolt vállalkozások tulajdonképpen azzal szembesülhetnek, hogy akár az Európai Unió mindegyik tagállamában adókötelezettségük keletkezik, attól függően, hogy a szolgáltatásukat igénybe vevő végső fogyasztó hol telepedett le. A felmerülő adminisztrációs terhek csökkentése érdekében bevezetésre kerül egy szűkített egyablakos ügyintézés, az úgynevezett Mini-One-Stop-Shop (MOSS). A MOSS lehetőséget biztosít a nem adóalanyok részére történő, távközlési, műsor-, és elektronikus szolgáltatást nyújtók számára, hogy e szolgáltatásaikra vonatkozó bevallásukat abban a tagállamban nyújtsák be, ahol azonosítóval rendelkeznek. Mindemellett a rendszer lehetővé teszi az adóalanyok számára azt is, hogy ne kelljen nyilvántartásba vetetni magukat minden fogyasztás helye szerinti tagállamban.

Szűkített egyablakos ügyintézés

Szeretnénk kiemelni, hogy a szűkített egyablakos ügyintézés egyszerűsítési lehetőség, azzal az adóalanynak nem kötelező élnie. Azonban ha úgy dönt, hogy kezdeményezi, a MOSS rendszerébe történő nyilvántartásba vételét, negyedévente elektronikus úton héabevallást kell benyújtania a hazai előírásoknak megfelelően benyújtandó bevalláson kívül. Sőt, ha az adóalany rögzítésre kerül a szűkített egyablakos ügyintézési rendszerben, akkor valamennyi tagállam tekintetében ennek megfelelően kell eljárnia.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor