Ez a valódi oka Matolcsy György és Varga Mihály harcának

2019. szeptember 30. hétfő - 18:55 / Baka F. Zoltán
  •    

A turizmus megrengető hírrel kezdődött kollégánk stúdióbeszélgetése a Trend Fm műsorában, melyben szó esett még az európai uniós költségvetésről, a jegybankelnök és a pénzügyminiszter elmérgesedett vitájáról valamint arról, hogy mennyire kell aggódnunk a gyenge forint miatt, egyáltalán, mi számít gyengének.

A Thomas Cook utazási iroda csődje is azt bizonyítja, hogy a tradicionális vállalatoknak alkalmazkodniuk kell az új fogyasztási szokásokhoz. A fiatalabb generációk más kultúrát képviselnek, legyen szó akár a turizmusról: ők nem csomagban szeretik megvenni az utat, hanem maguk igyekeznek összeállítani a nyaralásukat. Ehhez pedig az internet tökéletes terep, ahol saját maguk foglalhatnak repülőjegyet, szobát, mindent. A nyugat-európai sajtóban megjelent elemzések szerint ez a fajta rugalmatlanság is vezetett a Thomas Cook csődjéhez, a Brexit és az időjárási körülmények (idén nagyon meleg volt a nyár Nagy-Britanniában, ezért a szokásosnál kevesebben utaztak délebbre nyaralni) mellett – elemezte a múlt hét egyik legfontosabb vállalati hírét kollégánk, Baka F. Zoltán a Trend Fm Reggeli Monitor című műsorában.

A beszélgetés során szóba került az uniós költségvetés is, mellyel kapcsolatban a múlt heti Kormányinfón – kollégánk kérdésére – kiderült, hogy a magyar kormány el tudja fogadni, ha a következő hétéves ciklusban a britek kilépésével csökken a rendelkezésre álló uniós finanszírozási keret. Gulyás Gergely szintén az uniós büdzséről azt mondta még, hogy nem lát előjeleket, amelyek alapján jogállamisági kérdésekhez kötnék a forráshoz való hozzáférést. Pedig az elmúlt napokban felerősödtek azok a hangok Brüsszelben, amelyek ilyen politikai kritériumhoz kötnék a támogatást.

Lapunk is foglalkozott nemrég a Varga-Matolcsy vitával, melynek során a jegybankelnök keményen nekiment a pénzügyminiszternek egy cikkben.

Matolcsy György a vándorgyűlésen (Forrás: Czeglédi Zsolt/MTI)

Matolcsy György a vándorgyűlésen (Forrás: Czeglédi Zsolt/MTI)

Ezzel kapcsolatban azt fejtette ki munkatársunk, hogy a törésvonalnak szakmai és személyes okai is vannak, az előbbit illetően pedig az a polémia húzódik meg a háttérben, hogy mekkora segítséget tud nyújtani az MNB által felügyelt monetáris és a pénzügyi tárca kontrollja alatt álló fiskális politika a gazdaság gyorsabb növekedéséhez. A jelek szerint Matolcsy György elégedetlen azzal a teljesítménnyel, amit a Pénzügyminisztérium fel tud mutatni.

A hanganyagot itt tudják meghallgatni:

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek