Évekig fenyegetőztek, most megkapták a büntetést

2018. július 25. szerda - 20:00 / piacesprofit.hu
  •    

Százmilliós büntetést kaptak Brüsszeltől elektromos és elektronikai nagyvállalatok, mert éveken át előírták az online-kereskedőknek, mennyiért árulhatják termékeiket.

Az Unió versenybiztosának tavalyi vizsgálatai kiderítették, hogy az érintett cégek éveken át fix, vagy minimális árat írtak az online-kereskedőknek termékeik árusítására.

Online ügyintézés, Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Amennyiben nem tartották magukat ehhez, vagy nem kaptak több árut, vagy fenyegették őket. Ez az üzletpolitika megakadályozta az árak szabad alakulását és sok millió euróval károsította meg az uniós országok fogyasztóit.

Geo-blocking: decembertől mindenkit ki kell szolgálni a webshopoknak
Elfogadta az EU a vevők hátrányos megkülönböztetését tiltó ún. geo-blocking rendeletet. Decembertől nem tagadható meg az interneten rendelt termékek külföldi kiszállítása. Például egy magyar vevőnek egy külföldi webáruház nem mondhatja, hogy nem foglalkoznak magyarországi szállítással, hanem lehetővé kell tenni, hogy a vevő terméket a kereskedőnél átvehesse, vagy saját költségén szállíttassa.

A manipulációk az egész, évi 500 milliárdos európai piacot befolyásolták, mert az online-kereskedők algoritmusok segítségével alakítják áraikat a versenytársakéhoz.

Miután az érintett vállatok (amelyek telephelyeire is kiterjedtek a vizsgálatok) együttműködtek az Unióval, a büntetéseket mérsékelték, de azok így is jelentősek. Az Asusnak 64 millió eurót kell fizetnie, a Philipsnek közel 30, a Pioneernek 10, a Denon és Marantznak mintegy 8 milliót.

Az Unió versenybiztosa elhívta a figyelmet arra, hogy az ár-manipulációk által érintett vállalatoknak, illetve magánszemélyeknek lehetőségük van arra, hogy országuk bírósága előtt indítsanak kártérítési keresetet az említett cégek ellen. E pereket az Uniós bírság nem befolyásolja.

(Forrás: Der Standard)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.