Év végi könyvajánló menedzsereknek

2016. december 12. hétfő - 18:30 / piacesprofit.hu
  •    

Az ünnepek alatt talán a legelfoglaltabb menedzsereknek is jut némi ideje arra, hogy magukkal foglalkozzanak. Jó ilyenkor leülni egy könyvvel! Ajánlunk néhány olyat, ami nemcsak szórakozást, de hasznos tartalmat, fejlődési lehetőséget is kínál!

Coaching varázslás nélkül
Komócsin Laura PCC: 77 új tanulságos történtet vezetőkről coachoktól

A coach pár éve afféle divatszóvá vált az üzleti világban, lassan pedig addig is eljutunk, hogy egyre többen értik azt is, valójában miért, kinek és mire jó egy ilyen típusú segítő. Sokan vannak viszont még azok is, akik szerint a coaching valami „túlmisztifikált izé”. Nekik ajánlott kifejezetten a Business Coach közösség 77 új tanulságos történet vezetőkről coachoktól című kötet, amelyben gyakorló coachok írják meg rendkívül szórakoztatóan saját tapasztalataikat, történeteiket.

Sztorik, amiken keresztül egyszerűen és szórakoztatóan beleláthatunk, hogy indul a coachingfolyamat, és mi a célja, mit jelenthet az értő figyelem vagy akár csak egy átkeretezett mondat. Találunk olyan sztorikat, ahol „álruhás királyfiként” meg kell játszania magát valakinek a továbblépéshez, és egy külön rész foglalkozik a jellemző női problémákkal. Súlyos témák szórakoztatóan, mégis tanulságos formában megírva.

Az első ilyen, rövid, a strandon vagy épp a fürdőkádban – vagy a karácsonyi menü elkészítése közben beiktatott pihenőben – olvasható novellákat tartalmazó kötet sikere óta újabb sztorik születtek, amelyeket ismét kellemes alakú, szép kiállású, kézbe kívánkozó kis könyvecskében gyűjtöttek össze. A Szűcs Édua szellemes rajzaival illusztrált kötet a karácsonyfa alatt is remekül mutathat.

olvas kávéval

Kép: Pexels

Méregtelenítés az irodában
Gary Chapman, Harold Myra, Paul White: Mérgező munkahelyek

Brutális főnökök, mérgező kollégák, lélekölő vállalati hangulat – sajnos, sok ember számára ismerős. Gary Chapman és szerzőtársainak Mérgező munkahelyek című könyve abban segít az olvasónak, hogy magabiztosan tudja kezelni az ilyen jellegű problémákat.

Manapság a munkavállalók teljesíthetetlen elvárások tömegével és az érzelmi zaklatással szembesülnek, és főnökeik megkövetelik tőlük, hogy kevesebb forrást felhasználva többet teljesítsenek. A túlterhelt és alulfizetett dolgozók elbizonytalanodnak, és úgy érzik, nincs választási lehetőségük. De valóban el kell viselnünk a mérgező embereket és a romboló környezetet? A Harmat Kiadó gondozásában megjelent könyv szerint az ilyen helyzetek kezelhetők. Igenis van választási lehetőségünk, és sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy megvédjük magunkat – bár kétségtelen, hogy a legtöbb a vezetőn múlik.

A könyv átgondolásra érdemes szempontok mellett konkrét túlélési stratégiákat, módszereket fogalmaz meg, amelyekkel könnyebbé válhatnak a mindennapok.

Ezért nem tudunk logikusan befektetni?
Jason Zweig: Agyam és a pénz: Tények pénzügyi döntéseinkről és mögöttes magyarázatuk

Inkább filmet nézne?

Gerinctelen opportunista, aki jól építette fel imázsát, vagy technológiai messiás és inspiratív vállalkozói példakép? A Steve Jobs: The Man in the Machine című dokumentumfilmmel az Oscar-díjas Alex Gibney az előbbi olvasat felé tendál.

Fordulatokban gazdag, izgalmas pénzügyi dráma szerethető hősök és szerelmi szál nélkül. A nagy dobás című film az agyra hat, nem a szívre. Jól mutatja az ingatlanos derivatívákkal elszállt bankrendszer abszurditását. Jó ideje nem jött ki Hollywoodból ilyen absztrakt, kizárólag a társadalmi-politikai problémára koncentráló alkotás, mint a Michael Lewis azonos című regénye alapján készült A nagy dobás – The Big Short – című mozi.

Miért nem tudunk tartósan örülni a sok millió forintért megvett új autónknak? Hosszas és gondos mérlegelés után miért választjuk gyakran a kedvezőtlenebb hitelkonstrukciót? Az A4C Books Kiadó Agyam és a pénz című könyvének neuroökonómiai következtetéseiből kiderül, hogy a pénzzel kapcsolatos, látszólag irracionálisnak és érzelemvezéreltnek tűnő mindennapi döntéseink teljesen logikusan következnek abból, ahogyan és amilyen célra agyunk az evolúció évezredei alatt kifejlődött. Felépítésében, méretében alig tér el a több tízezer évvel ezelőtt élő ember agyától, miközben jelenleg olyan feladatokra használjuk (például befektetési döntések meghozatala), amelyek legfeljebb néhány száz éve léteznek. Nem természetellenes tehát, ha az ilyen feladatokkal bizonyos korlátok mentén képes csak megbirkózni.

Nem elég a számokat tekinteni, az egyéni érzelem a költéseinknél is komoly szerepet játszik. Érzéseink és ösztöneink ráadásul gyakran felülírják józan számításainkat. Amikor az a feladat, hogy egy piros és fehér golyókat tartalmazó tálból pirosat húzzunk, az emberek többsége szívesebben próbál szerencsét egy olyan tálból, amelyben 9 piros és 91 fehér golyó van, mint egy olyanból, amely 1 piros és 9 fehér golyót rejt. Tudják, hogy előbbi kisebb nyerési esélyt kínál (9 százalék a 10 százalék ellenében), mégis úgy „érzik”, hogy abban több a nyerő golyó.

A Concorde Alapkezelő támogatásával megjelent kiadvány kézzelfogható példákat vonultat fel korábban hallott, de meg nem magyarázott állításokról. Például ugye, Ön is jobbnak véli magát az átlagnál – mindegy, hogy autóvezetésről vagy a munkájáról van szó. Ez a fajta elbizakodottság is genetikailag kódolt, és egyáltalán nem céltalan. Gondoljunk csak bele: kellő önbizalom híján az ősember ki sem merészkedett volna a barlang nyújtotta relatív biztonságból, és éhen halt volna – mi pedig hogyan mernénk vállalkozást indítani vagy éppen befektetni, ha nem bíznánk önmagunkban.