Év elején óvatos duhaj a magyar

2016. február 14. vasárnap - 16:15 / piacesprofit.hu
  •    

2015-ben a háztartások egyötöde már tudatosan készült az ünnepekre pénzügyi szempontból, és az év folyamán rendszeresen félretett kisebb összegeket. Bár közel kétharmaduk anyagilag megterhelőnek érezte a karácsonyt és szilvesztert, csak negyedük jelezte, hogy az év eleji időszakban a napi szintű kiadások visszaszorításával kell egyensúlyba hozni a költségvetését.

kevesebbet költünk ilyenkor

Kép: Pixabay

A magyarok negyede 20 és 50 ezer forint közötti összegből, 48%-uk több mint 50 ezer forintból oldotta meg a karácsonyi és szilveszteri kiadásokat; a válaszadók ötöde 20 ezer forint alatt költött – derült ki a Provident Pénzügyi Zrt. által végzett országos kutatás adataiból. A kutatásban résztvevők 10%-a számára az ilyenkor felmerülő többletkiadások egyáltalán nem okoztak problémát, míg 21% arról számolt be, hogy rendkívül nehéz volt az ünnepi költségek fedezése.

Annak érdekében, hogy csökkentsék a pénzügyi terheket, sokan az év folyamán tettek félre kisebb összegeket erre az időszakra: a kutatásban résztvevők ötöde egész évben spórolt az ünnepekre. Közel ugyanekkora arányban voltak azok a válaszadók is, akik az ilyenkor felmerülő költségeket külső forrásból fedezték: 15%-uk pénzintézettől, míg 6%-uk ismerőstől vagy családtagtól kért kölcsön. A felmérésben résztvevők közel harmada (32%) az adott pillanatban rendelkezésére álló összeget osztotta be.

Bár nagy arányban (62%) találják anyagilag megterhelőnek az ünnepeket a válaszadók, mindössze 24%-uk nyilatkozta azt, hogy emiatt az újév első felében le kell mondania valamiről. Azok, akik spórolva kezdik 2016-os évet, leginkább a napi szintű kiadásokból faragnak le, csúsztatják a közüzemi számlák befizetését, illetve később vásárolnak ruhát.

2016-ban a magyarok 25%-a tervezi a kölcsönfelvételt, amit leggyakrabban lakásfelújításra, illetve ingatlanvásárlásra fordítanának. Arra a kérdésre, hogy mekkora többletbevételre lenne szükségük ahhoz, hogy anyagi gondoktól mentesen tudjanak élni, a résztvevők 29%-a havi 20-50 ezer forintot, minden negyedik megkérdezett havi 50-100 ezer forintot, minden hatodik pedig több mint 100 ezer forintot jelölt meg.

Papírzsepiből már a drágábbat is megvesszük
Hat százalékkal emelkedett a kozmetikumok és háztartási vegyiáruk forgalma tavaly. A bővülés hátulütője a kiskereskedelemben, hogy tovább erősödött az eladások koncentráltsága, változnak a vásárlási szokások – derült ki a Nielsen adataiból.