Európai szinten is kiemelkedő a magyar lízingpiac teljesítménye

2017. október 31. kedd - 06:02 / piacesprofit.hu
  •    

Két számjegyű növekedést ért el a magyar lízingpiac: az év első kilenc hónapjában 428,3 milliárd forintot tett ki a finanszírozott összeg, ami 19 százalékos növekedést jelent - közölte a Magyar Lízingszövetség. A gépek részpiacán az átlagos bővülést jóval meghaladó mértékben, 41 százalékkal nőtt a finanszírozott összeg. A lízingpiacon további bővülés várható a jövőben, a járműfinanszírozás mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap az eszközfinanszírozás is. A magyar lízingpiac bővülésének üteme jelentősen meghaladja az európai és a régiós piacokéit.

Folytatódik a növekedés a magyarországi lízingpiacon az egyik legfontosabb mutató, a finanszírozott összeg alapján. Január és szeptember vége között a lízingcégek ugyanis 428,3 milliárd forintot helyeztek ki, ez pedig 19 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában elért teljesítményt – derül a Magyar Lízingszövetség összefoglalójából. A piacbővülést az is jól mutatja, hogy a 428,3 milliárdos finanszírozott összeg meghaladja a 2014-es egész éves összeget, 2015 azonos időszakához képest pedig 40 százalékos emelkedésnek felel meg.

lízing

fotó: archív

A tényadatok átírták a prognózist

Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke közölte: „Lényegében minden szegmensben folytatódott a növekedés. Az első kilenchavi adatok alapján kijelenthető, hogy az idei bővülés felülmúlja majd az év elején 5 százalékos növekedésre vonatkozó prognózisunkat. A magyar lízingpiac teljesítménye európai összevetésben is kiugró: a gépjárműveknél például az európai átlag növekedés valamivel 10 százalék alatt van, nálunk 18 százalék, a termelőeszközök esetében pedig az európai adat 12 százalék, míg nálunk 20 százalékos a bővülés az első háromnegyed évben. A környező országok lízingpiacain általában 10 körüli, illetve az alatti növekedés volt jellemző ebben az időszakban. A magyar piac tehát kifejezetten jól teljesített.”

A lízingpiac motorjai

A különböző lízingpiaci szegmensek közül az egyik legfontosabb pillért továbbra is a járműfinanszírozás jelenti. A személy- és kishaszongépjárműveknél 23 százalékkal 130,9 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg. A magánszemélyek körében már 33 százalékos a lízingfinanszírozási arány, szemben a múlt év végi 30 százalékkal. A nagyhaszongépjárműveknél pedig 21 százalékkal 122,7 milliárd forintra emelkedett a finanszírozott összeg.

A mezőgazdaság húzza a lízingpiacot
Közel 77 milliárd forint értékben szereztek be új mezőgazdasági gépeket a magyar vállalkozások az első félévben, ami 40 százalékos növekedést jelent éves szinten. Az új traktorok piaca 32 százalékkal bővült, új kombájnokból pedig 12 százalékkal több talált gazdára. A Lízingszövetség szerint a mezőgazdasági gépek piacán folytatódhat a növekedés, ami bővülést eredményezhet az agrárlízing területén is.

A gépek és berendezések részpiacán 41 százalékkal 48 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg. „A gépeknél bekövetkezett jelentős emelkedés a vállalkozások beruházási kedvének köszönhető. Ez a növekedés azért is örömteli, mert egyre több vállalkozás választja nem csak a járművek beszerzéséhez, hanem az egyéb eszközökhöz is a lízingfinanszírozást, ezzel pedig a lízingvállalatok komoly lépést tettek az univerzális finanszírozási modell felé” – fogalmazott Nyikos Katalin.

A mezőgazdasági gépek esetében a finanszírozott összeg 9 százalékkal 53,6 milliárd forintra emelkedett. Ebben a szegmensben fontos szerepet játszott korábban a jegybank Növekedési Hitelprogramja (NHP), amelyhez tavaly a kihelyezések 80 százaléka kötődött, az idén ez az arány 26 százalékra csökkent.

Nyikos Katalin kiemelte: „Az adatokból az is látszik, hogy az mezőgazdasági gépeknél az NHP kifutása miatti forgalomkiesést piaci alapú konstrukciókkal pótolták a vállalkozások”.

Mi várható?

A további lízingpiaci növekedéshez a vállalkozások beruházási kedvének fokozódása, az uniós projektek is hozzájárulnak. A lízingcégek célja, hogy a vállalkozásoknak, ezen belül is a kkv-szektor szereplői számára bármilyen eszközbeszerzéshez rugalmas és költséghatékony finanszírozási konstrukciókat nyújtsanak.

Az idei adatok számottevő bővülésről tanúskodnak és jelentősen meghaladják az előzetes várakozásokat. A Lízingszövetség szakemberei a következő időszakban további bővülést várnak, bár a dinamika lassulhat.