Euró milliárdokkal kevesebb adó jön be a digitális vállalkozásoktól

2018. március 27. kedd - 15:05 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Bizottság új adózási szabályokra tett javaslatot annak érdekében, hogy a digitális vállalkozások is teljesítsék az adókötelezettségek méltányosan rájuk eső részét. A tagállamok jelenleg évente körülbelül 5 milliárd euró bevételtől esnek el a digitális gazdaság szereplőinek adózása miatt. 

 

A digitális gazdaság szereplői – például a közösségi hálózatok, együttműködési platformok és online tartalomszolgáltatók – jelentős mértékben járulnak hozzá az EU gazdasági növekedéséhez. Ugyanakkor jelenleg az EU-ban a digitális vállalkozások tényleges adókulcsa átlagosan mindössze a felét éri el a hagyományos vállalkozásokénak.

Construction and map of Europe

Kép:EU

A változás érdekében a Bizottság két különböző megoldást javasol, és a jogalkotási javaslatokat elfogadás céljából a Tanács elé, illetve konzultáció céljából az Európai Parlament elé terjeszti.

Az első javaslat célja a társasági adóra vonatkozó szabályok reformja annak érdekében, hogy a tagállamok megadóztathassák a területükön képződő nyereséget, még akkor is, ha a vállalkozás ott nincs fizikailag jelen.

A javaslat értelmében egy digitális platformról akkor mondható el, hogy adóköteles „digitális jelenléttel” rendelkezik egy tagállamban, ha éves bevételei az adott országban túllépik a 7 millió eurós küszöböt, vagy 100 ezernél több felhasználóval rendelkezik a tagállamban, vagy pedig egy adóévben 3000-nél több, digitális szolgáltatásokra vonatkozó üzleti szerződést létesít üzleti felhasználókkal.

Az új rendszer tehát valódi kapcsolatot biztosít a digitális nyereség képződésének és megadóztatásának helye között.

Gigabírságra számíthatnak a techóriások Franciaországban
Jogi eljárást indít „jogsértő pénzügyi gyakorlatok” miatt a Google és az Apple ellen is a francia kormány. Bruno Le Maire pénzügyminiszter szerdán azt mondta, a techóriások kizsákmányolják a francia webfejlesztőket.

A második javaslat célja, hogy azok a digitális tevékenységek, amelyek jelenleg teljes mértékben kiesnek az adók hatálya alól az EU-ban, azonnali bevételeket kezdjenek termelni a tagállamok számára. Ez a rendszer csak ideiglenes intézkedésként lesz alkalmazandó, amíg végrehajtásra nem kerül az átfogó reform.

Az adót az olyan digitális tevékenységekből származó bevételekre kell majd alkalmazni, amelyek esetében a felhasználók jelentős szerepet játszanak az értékteremtésben, így például az online hirdetőfelületek értékesítéséből, a felhasználók által nyújtott információkból előállított adatok értékesítéséből, valamint bizonyos digitális közvetítő tevékenységekből származó bevételekre.

Az adóbevételeket a felhasználók tartózkodási helye szerinti tagállam szedné be, és az adót csak azokra a vállalatokra kell majd alkalmazni, amelyeknek a világszintű éves összbevétele legalább 750 millió eurót, az uniós bevétele pedig legalább 50 millió eurót tesz ki. A tagállamok számára évente körülbelül 5 milliárd euró összegű bevétel keletkezhetne 3%-os adókulcs alkalmazása esetén. (eu.hu)

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek