Eurómilliárdok érkeznek az ingatlanpiacra

2019. május 07. kedd - 14:19 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

A befektetők még sikeresebb üzleti évre számít 2019-ben, mint a tavalyi volt. Idén az előrejelzés szerint 1,3-1,5 milliárd eurónyi befektetési tőke érkezhet Magyarországra, amely minimális csökkenést mutat tavalyhoz képest. Ez a tendencia jellemző az egész közép-kelet-európai régióra is.

A befektetői volumen bár konzervatívnak mutatkozik főként a kínálatoldali hiány miatt, a tervezett üzleti aktivitás jellemzően az eladói oldalon erősödni fog a tavalyi évhez képest.CBRE_diagram_04K_3

A CBRE Magyarországon is minden évben elvégzi azt a kutatását, amelyben a hazai ingatlanpiac szereplői (ingatlanfejlesztők, finanszírozó bankok, befektetők, alapok) válaszolnak a szektor helyzetével kapcsolatos és a 2019-es kilátásaikra vonatkozó kérdésekre. A GDP nemcsak a régióban erősödött, hanem kifejezetten Magyarországon is, ezzel párhuzamosan pedig a válaszadók több mint 30 százaléka még sikeresebb üzleti évre számít 2019-ben, mint 2018 volt.CBRE_diagram_04K_

Idén az előrejelzés szerint 1,3-1,5 milliárd eurónyi befektetési tőke érkezhet Magyarországra, amely minimális csökkenést mutat tavalyhoz képest, ez a tendencia jellemző az egész közép-kelet-európai régióra is.

A globális befektetők nagy hányadának aktivitása főként eladói oldalon

Még mindig jó biznisz a lakáskiadás
Bár a lakáskiadással járó hozam csökkenőben van, még mindig jó befektetésnek mondható. A lakásdrágulás miatt azonban a befektetőknek legalább 10-20 millióra van szükségük a piacra lépéshez. Az országon belül jelentősek az eltérések.

növekedett 2018-hoz képest (2%-kal), ugyanakkor a vevői oldal aktivitása visszafogottságot tükröz. Globálisan a kereskedelmi ingatlantípusok sorában enyhülés tapasztalható a logisztikai területen, az irodapiac továbberősödik, a hotel és resort iparág pedig megőrzi stabilitását a korábbi évekhez képest.

Kevés az ingatlan a piacon

Az előrejelzések mellett a szektor kihívásaira és félelmeire is rámutatnak a válaszadók, ezek között a legerősebb a piacon lévő ingatlanok szűkössége (39%), a globális, európai (19%) és helyi politika (15%), legkevésbé a kamatemelkedéstől (10%), növekvő kereskedelmi ingatlanok számától (10%) és alacsonyabb GDP-től (8%) tartanak.

A CBRE megkérdezte az ingatlanpiac 60 legbefolyásosabb szereplőjét arról is, hogy milyen hozamokat jeleznének előre 2019-ben. A szektor egyetértett abban, hogy 3 bázispontos csökkenést mutat az irodapiac, és 9 bázispontos csökkenést a prémium kategóriás ipari ingatlanok hozama. Ugyanakkor a retail esetében a hozamok enyhe (6 bázispontos) emelkedését várja a konszenzusos előrejelzés.