Észrevétlenül lehet elbukni KATÁ-t

2015. április 28. kedd - 18:30 / Sipa
  •    

Bármennyire egyszerű és átlátható adónemnek tűnik is a kisadózók tételes adója (KATA), félvállról azért nem vehetik az adózást még a legkisebb cégek sem. Könnyű ugyanis kiesni az egyszerű adózásra jogosul köréből úgy, hogy akár észre sem vesszük, hogy gond van. Csak amikor már késő.

Kezdetben minden szép volt, a viszony kifejezetten hosszú távúnak tűnt és gyümölcsözőnek indult. Havi 50 ezer KATA teljes költsége és minden az adott hónapra biztosított a nyugodt élethez. Aztán kiderült, hogy KATA elég szigorú szabályok szerint él, és ha valaki félvállról veszi a kapcsolatot se szó se beszéd, szakít.

Kép:FreeDigitalPhotos.net/digitalart

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) minden 100 ezer forint feletti adótartozással rendelkező KATÁ-s kisadózót, automatikusan, mérlegelés nélkül kirak a kisadózók köréből.

Ez történt Lászlóval is. Nem nézett utána, azt gondolta eddig is volt az a fogalom, hogy adóhátralék, és ha eztán is van, ezért ő a kőművesek kifizetésére fordítja az utolsó fillérjeit is, beleértve azt a pénzt is, amit eredetileg a NAV-nak szánt, hogy mielőbb beköltözhessen az első saját lakásába, hiszen egy hónappal tovább fizetni egy másik lakás lakbérét még nagyobb veszteség.

Egyszerű, de nem annyira
Habár elméletben a KATA jelentősen megkönnyíti a vállalkozók életét, valóság gyakran bonyolult, a kisadózó vállalatok tételes adójáról szóló törvény pedig meglehetősen hézagos. Összeszedtük a legfontosabb kérdéses részleteket.

Sajnos ez a gondolat nagyon rosszul sült el. A boldog lakástulajdonos olyannyira mikrovállalkozó, hogy lényegében különböző alkalmi ügyfeleinek otthon a saját szobájából készít el a megrendeléseket, amiből félretenni nem igazán tud, éppen csak megél egyik hónapról a másikra.

Ő nem egy akkora vállalat, aki ki tudná fizetni a 40 százalékos adóterhet, viszont annak ellenére, hogy nem áll senki alkalmazásában, próbál legálisan adózni és mindent megtesz azért, hogy az ügyfelei elégedettek legyenek, és vagy újabb feladatokkal bízzák meg, vagy beajánlják a barátaiknak, ismerőseiknek. Új generációs fiatal értelmiségi, aki nem stabil munkahelyben, munkabérből leélt életben gondolkodik, sokkal inkább szabadúszó vállalkozóként tudja elképzelni magát. László számára nem megterhelő az önfoglalkoztatás, élvezi, hogy maga oszthatja be az idejét, ha kell egy-egy projekten éjszaka is dolgozik. Boldog, mert nem kell korán kelnie, nincs főnöke, akinek más a szakmája, de beleszól az ő munkájába, és teljesen a maga ura. Önmagát képzi tovább, vannak tervei, nyelvtanulás, új szoftverek beszerzése, esetleg egy második diploma a közeljövőben, amit mind magának finanszírozna. Igazából ilyen az igazi kapitalista társadalom apró pici építőköve, azaz inkább csak kavicsa, akik azonban összetartják a nagy betontömböket.

Ehhez teljesen élhető adózási formát jelentett neki a KATA, ahol évi 6 millió forintos árbevételre bocsáthat ki számlát és 50 ezer forint adót fizet be a NAV-nak. Ezen felül évente kétszer fizet iparűzési adót, de egyéb kiadása nincs, azaz eddig nem volt.

Így változott a KATA 2015-re
A 2015. évtől a kisadózó vállalkozás adóalanyisága a naptári negyedév utolsó napja helyett csak a naptári év utolsó napján fennálló, 100 ezer forintot meghaladó adótartozás esetén szűnik meg azzal, hogy az adóalanyiság megszűnésének időpontja az adóalanyiság megszüntetéséről rendelkező határozat jogerőre emelkedésének napját magában foglaló hónap utolsó napja. [Katv. 5. § (1) bekezdés j) pont]
Az adóalanyiság megszűnését kiváltó okok felsorolása – a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényben foglaltakra figyelemmel – a 2015. évtől úgy módosult, hogy az átalakulás mellett az egyesülés és a szétválás is megszűnési okként került nevesítésre. [Katv. 5. § (1) bekezdés m) pont]

A 100 ezer forint feletti tartozás azonban azonnali retorziót von maga után. (2015-ös könnyítés viszont, hogy idéntől a kisadózó vállalkozás adóalanyisága a naptári negyedév utolsó napja helyett csak a naptári év utolsó napján fennálló, 100 ezer forintot meghaladó adótartozás esetén szűnik meg. Ld. keretes írásunkat).  A naptári év egészében kisadózó vállalkozásnak minősülő adóalany a naptári évben elért bevételének 6 millió forintig (600eFt adót fizet) a 6 millió forintot meghaladó része után viszont 40 százalékos mértékű adót fizet. Nem utolsó sorban belép az áfakörbe!

László már csak azt vette észre, hogy 40 százalékon adózik, amiből viszont nem tudná fizetni a lakása törlesztő részletét. Hiába hívta fel az adóhivatalt, hiába magyarázta a körülményeket, mint azt már írtuk, azt a választ kapta, hogy ilyen helyzetben nincs mérlegelési lehetőségük.

Ha pedig egy vállalkozás kikerül visszatérni a KATA adó rendszerbe csak a megszűnést követő 2 év múlva lehet.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek