És a Tiéd mekkora?

2018. május 23. szerda - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Lehet-e összefüggés látóköröd szélessége és az eredményeid között? A megszokott gondolatmenet elhagyása, a szélesebb körű érdeklődés segíthet frissnek és eredményesnek maradni – véli szakértőnk, Nagy Andrea, a Parrish & Crawler szakmai igazgatója.

„Ez az egyetlen megoldás van!” – mondta a kollégám és eltökélten húzta elő a tervezetet, amelyet az „egyetlen megoldás” megvalósítására készített és már kezdett is bele a részletekbe. Én pedig ott álltam vezetőként, abban a már jól ismert helyzetben, amelyben egy beosztott kollégám szent és megingathatatlan hitét kellett megingatni, már a kiinduló gondolatában: „Ez az egyetlen megoldás van!”

A hatékonyság ára
Nem lehet a végtelenségig fokozni a mindennapi tempónkat, a nyúzott vezető és a fáradt munkatársak eredménye a magasabb fluktuáció és a rohamléptekkel közeledő kiégés.

No, nem azért, hogy ebben az egy helyzetben jól döntsön, lássa a valós alternatívákat és ne essen abba a hibába, hogy a gondolatait megingathatatlan ténynek veszi. Azért, hogy egyre több ilyen helyzetet ismerjen fel és tudjon megoldani saját maga. Azért, hogy tetten érhesse magát a jövőben, amikor elhiszi, hogy amit gondol egy helyzetről, az nem csupán egy vélemény, hanem megingathatatlan tény. 2007-ben történt ez az eset. Azóta eltelt 11 év, és az, hogy a látókörünk milyen széles, csak egyre fontosabbá vált.

Hiszen mindannyian sokszor esünk abba a hibába, hogy azt hisszük az ablak, amelyet a valóságra, a világra nyitunk, valóban a világ egészét mutatja nekünk. Sokszor esünk abba a hibába, hogy a gondolatainkat összekeverjük a tényekkel és így már nem is tudjuk felismerni, ha tévedünk. Sokszor esünk abba a hibába, hogy nem megyünk tovább, nem hajolunk ki az ablakon, hogy tovább lássunk, nem bontunk le újabb téglasorokat és nem teszünk érte, hogy egyre szélesebb lehessen a látókörünk.

Elég széles a látószöged? - kép: Pixabay

Elég széles a látószöged? – kép: Pixabay

Márpedig a megszokás ablakából nem lehet látni a jövőt. A megszokás ablakába szorulva nem lehet hatni a jövőre.

Láttad a Google 2018-as konferenciáján lebonyolított hívást, amelyben egy mesterséges intelligencia foglal időpontot a fodrászatban?

Olvastál mostanában olyan szakmai cikket, amely a megszokott felületeiden kívülről érkezett? Követed, hogy más iparágakban miként oldanak meg a

Tiédhez hasonló problémákat egészen máshogy?

Figyelemmel kísérsz újítókat, akik az eddigiektől jelentősen eltérő módon, szokatlanul és hatékonyan oldanak meg kérdéseket?

Többet, magasabbra és gyorsabban
Hol van már az önvizsgálatba merülő válság utáni gondolkodás, amikor minden magára valamit is adó cég honlapjára és zászlójára tűzte a „fenntartható fejlődés” jelszavát? Amikor beláttuk, hogy a teljesítmények korlátok nélküli növelése csak a következő krízisig tarthat? Most fellendülést érzünk és a célkitűzésekben ismét megjelennek a voluntarista és a mennyiségek növelésére irányuló elvárások, kiegészítve a szoros időbeli elérés követelményével. Sokszor hallom, ma már nem a nagyobb falja fel a kisebbet, hanem a gyorsabb a lassút.

Teszel érte, hogy rendszeresen kimozdítsd magad a megszokott gondolataidból?

Ha nem, akkor ne csodálkozz rajta, hogy egyre erősebben ragaszkodsz a módszereidhez, egyre szorosabban fog az „így szoktuk” érzése. Egyre hevesebb ellenérzéseket vált ki belőled, amikor más, másként lesz eredményes. Egyre frusztráltabb leszel. Mert a megszokottból, a régiből, az ismerősből nem tud új születni. Egy változás alapú világban, anélkül, hogy fejben is „mozgásban lennél”, nem fogsz tudni friss, hatékony és eredményes maradni. Előbb-utóbb végleg elhiszed, hogy a valóság egyenlő azzal, amit látsz, és amit a látottakról gondolsz.

Térjünk vissza a konkrétumok talajára és nézzünk néhány konkrét történetet, nehogy azt hidd, csak Elon Musknak van esélye változtatni a világán. Nézzük most a mindennapok szintjén látókörünk szélességének hatását:

  • Egy pénzintézet HR folyamatainak átvizsgálásakor bukkantam rá egy bérszámfejtés ellenőrzési folyamatra. Havonta 2,5 napnyi munkát jelentett a kollégának ez a feladat, ami önmagában még nem is volna meglepő. De a bérszámfejtést egy külső szolgáltató látta el. Amikor mélyebbre mentünk kiderült, hogy rengeteg ponton pótolnak élőmunkával rendszerhiányosságokat. De az is kiderült, hogy nem csupán rendszerhiányosságokat pótoltak így, hanem tudásbeli hiányosságokat is a rendszerről, informatikai lehetőségekről. Nem kell, hogy minden HR szakember mély informatikai ismeretekkel rendelkezzen. De kell, hogy ismerje ennek a világnak a lehetőségeit, hogy „gyanússá válhasson” ez így túl bonyolult, kell, hogy létezzen egyszerűbb megoldás. Egy év alatt 30 munkanapot égetett el ebben a történetben az az alapállás, hogy „eszembe sem jutott, hogy ez lehetséges volna”.
  • Egy gyártócég igazgatói tárgyalójában vagyunk, ahol a vezérigazgató egy a termeléshez közvetlenül kötődő mérnöki pozícióban személy cserét hajt végre. A korábbi vezető más feladatot kap. Egy hónappal később már értetlenül áll régi területe fellendülése láttán. Az eredmények duplázódnak. A korábbi vezető pedig a főnöke által végzett mentorálásra és coach segítségére támaszkodva dolgozza fel az élményt, amelyet röviden talán úgy fogalmazhatnánk meg: „Én nem tudtam, hogy ilyen lépéseket meg lehet itt tenni.”. Az eredményeink felét veszítettük el abban az időszakban, amelyben a korábbi vezető és az őt irányító vezető próbálkoztak az együttműködéssel saját ablakaikon keresztül.

Nem sorolom tovább a példákat. Most érdemes visszalépned a nyílhoz és újraolvasni a kérdéseket, átgondolni a stratégiádat.

  1. Ne hagyd, hogy eljárjon feletted az idő! Kövesd aktív figyelemmel a változásokat, tárd szélesebbre az ablakodat, minden egyes nap.
  2. Ne hagyd, hogy a megszokás átvegye a hatalmat feletted. Kérdőjelezd meg korábbi módszereidet, szokásaidat, újíts bátran.
  3. Építsd fel, fejleszd ki a számodra legtökéletesebb megoldásokat! Élvezd a változás alapú világot!

ZPH_Logo_kisJó utat,

Szerző:

Nagy Andrea

A Parrish & Crawler International szakmai igazgatója,

Zukunft Personal Hungary szakmai tartalomért felelős partnere és képzésfejlesztési, szervezetfejlesztési szakértője

Nagy Andrea
Nagy_Andrea_kisA Parrish & Crawler International Szakmai Igazgatója. Elkötelezett fejlesztő szakember, aki a pontos helyzethez igazított egyedi megoldások szakértője (módszertanokat tekintve tréner, coach, szervezetfejlesztési szakértő). Két HR és menedzsment témában szerző online magazin főszerkesztője (JAM Magazin & HR Cafe.eu). Fontos számára a felelős működés és a tudásmegosztás, rendszeresen ad elő és ír, egy HR-fókuszú tudásmegosztó reggeli sorozat háziasszonya immár hét éve, és a Personal Hungary szakmai tartalomért felelős partnere és képzésfejlesztési, szervezetfejlesztési szakértője. Andrea elsőként informatikai végzettséget szerzett, majd HR Manageri diplomát, végül Emberi Erőforrás tanácsadói diplomát. Civilben a Séta Dévára program alapítója és szervezője.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek