Erre mindenképp kérdezzünk rá, ha könyvelőt választunk!

2015. július 07. kedd - 08:20 / Sipa
  •    

Azt mondják, könyvelőt találni majdnem olyan nehéz, mint életünk párjára rálelni. Adunk néhány tanácsot, hogy mire figyeljünk mindenképpen!

Kép:Pixabay

Akármilyen könyvelőt vagy okleveles könyvvizsgálót keresünk, a kollégáink, barátaink ajánlásai a legjobb fokmérők, persze volt, aki már ebben is csalatkozott. Az biztos, hogy egy jó szakember alapköve tud lenni a vállalkozásunknak és a kapcsolat is felettébb bizalmassá válik, hiszen a könyvelő előtt nem nagyon tudunk – és végképp nem is érdemes – szépíteni semmit.

Az igazán tökéletes az lenne, ha olyan szakembert találnánk, aki nem csak egyszerűen jól végzi a dolgát, hanem, aki lojális és vállalkozó szellemű is egyben. De azért fontos tisztázni, hogy mi az, amit elvárhatunk, és mi az, ami alapvetően nem része a könyvelő munkájának.

Ha valakivel úgy gondoljuk, szerződést kötnénk, mindig ellenőrizzük le a cég hitelességét és elismertségét egy hivatalos szervnél, különösen, ha magánvállalkozót választunk. Ezzel sok bosszúságtól megkímélhetjük magunkat.

A jó könyvelő nem hagyja, hogy papírmunkára fecséreljük az időnket. Mindig naprakész az adózási jogszabályokkal és rendelkezésekkel kapcsolatban, és ügyel arra, hogy ne verjük magunkat felesleges, vagy rosszul átgondolt adósságokba.

Mi nem tartozik a könyvelő alapvető feladatai közé?
A befogadott számlák valóságtartalmának ellenőrzése, hozzájuk kapcsolódó szerződések, teljesítési igazolások elkészítése, a banki utalások határidőre történő teljesítése, a házipénztár kezelése,a vállalkozás partnereivel való kapcsolattartás, új partnerrel való szerződés megkötése, lezárt üzleti év iratainak tárolása és őrzése,az előző könyvelő által elkövetett esetleges hibák korrigálása. Ha ezt is szeretnénk átadni neki, külön rögzíteni kell a szerződésben – mondja Szilágyi Anita a Businessangels Facebbok oldal szerzője.

A könyvelő irodák általában csomagokra osztják a feladatokat, és cégmérettől függően osztályozzák (árazzák) az egyéni vállalkozót, a kft-ket és a nagy cégeket. Amennyiben aggodalmaink vannak egy könyvelő alkalmazásának költségeivel kapcsolatban, a következőket tartsuk észben: a nagy könyvelőirodák olykor elérhetőbb áron kínálják szolgáltatásaikat  a kisvállalkozóknak, míg a kisebb cégek sokkal személyesebb szolgáltatást nyújtanak, és több időt szentelnek a cégünk ügyeire.

Mielőtt felkeressük a szimpatikusnak vélt könyvelőt, könyvelő irodát célszerű pontosan végig gondolni, hogy milyen területen van szükségünk segítségre, mivel a cégek gyakran egy-egy problémakörre specializálódtak. Például ha egy kisebb ruházati üzletet szeretnék működtetni, akkor célszerű olyan könyvelőirodát választani, akik jól informáltak ebben a szektorban, valamint rendelkeznek ügyfelekkel és releváns tapasztalattal.

Néhány dolog, amire érdemes rákérdezni

  • tisztázzuk előre mit foglal magában a szolgáltatás (mennyi emailt, telefont jelent a havonta általunk megfizetett összeg, vállalja –e a könyvelő ezért a pénzért a cégünk  képviseletét a NAV-felé
  • a könyvelő biztosítása mekkora összeghatárig terjed, mi van ha a felett bírságolnak
  • nagyon fontos hogy a könyvelő egyenrangú partnerként kezelje a vállalkozót, és ne éreztesse, hogy a cégméretünk befolyásolja a nekünk nyújtott szolgáltatásra fordított időt. Tisztázzuk előre, hogy kicsi cégekkel is foglalkoznak-e a könyvelő cégnél
  • könyvelői hiba esetén tisztázzuk, hogyan, milyen módon zajlik a mindkét fél számára megnyugtató megoldás
9 dolog, amiért imádni fog a könyvelő
A könyvelő jó esetben nem segédmunkás egy cégben, hanem az egyik legfőbb támogatónk. Szakértőnk, Hertay Ákos ügyviteli specialista szabályait betartva drámaian javulhat a kapcsolat!

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek