ERP képes már a cége?

2013. március 21. csütörtök - 20:30 / piacesprofit.hu
  •    

Az elmúlt tíz évben rengeteg hazai vállalkozás szerelkezett fel valamilyen ERP – vállalatirányítási – rendszerrel. Az utóbbi négy-öt évben pedig rohamos fejlődés mutatkozik a CRM – ügyfélkezelési, értékesítési – rendszerek területén. De vajon az ön cége elérte már azt a szintet, hogy ERP rendszert kelljen bevezetni?

Minden vállalkozás kisvállalkozásként vagy mikrovállalkozásként kezdi az életét, amelyek idővel növekedésnek indulnak, ehhez persze sok tényező együttes feltételére van szükség. Abban valószínűleg mindannyian egyetértünk, hogy van olyan vállalkozási szint, amikor már nélkülözhetetlen egy megfelelően működő és valós információkat biztosító háttér rendszer, azaz egy ERP, de vajon melyik ez a szint, és ha van ilyen szint egyértelműen meghatározható-e?

Felkészülés a kihívásokra

Ahogy nő egy üzlet úgy növekednek a különböző adminisztrációs feladatok, több számlát kell kiállítani, a banki és egyéb pénzügyi mozgások is megszaporodnak, a menedzsment számára szükséges információk, amelyek a döntések alapjai már nem nyerhetőek ki a számlázó és készletkezelő rendszerekből, így mindig a könyvelőt kell bevonni, de a könyvelés jellemzően több hetes csúszásban van a valós tevékenységhez képest, mivel mindent utólag dolgoznak fel.

Ez az az idő, amikor a vállalkozás valamilyen változás előtt áll, kihívásokkal szembesül, ezek a kihívások a munkaerőre, pénzügyi-tulajdonosi szerkezetre, a marketing tevékenységre és mindezek által a háttér adminisztrációra, azaz az informatikára is kihatnak. Egy ERP rendszer bevezetése nem könnyű, igen komoly erőforrásokat igényel minden szereplőtől, hogy elérje célját.

Szüksége van-e a cégnek ERP rendszerre?
Néhány lehetséges kérdés, amelyekre adott válaszok segíthetnek annak eldöntésében, hogy az Ön cégének szüksége van-e ERP rendszerre:
1. Ahhoz, hogy egy komplex döntést meghozzanak, több rendszerből kell információt szerezni a cégen belül, és ezen információk valóságtartalmát is több forrásból kell egyeztetni?
2. A cégvezető már nem látja át a cége minden egyes tevékenységét?
3 Az elfekvő készlet állomány óriásira duzzadt?
4. Nem ismerik ügyfeleik vásárlói szokásait?
5. Nem tudják a telephelyek eredményességét külön mérni?
6. Az Önök által becsült nyereségesség és a könyvelő által lejelentett értékek teljesen más adatokat mutatnak?
7. Nincsenek bázis adataik, amelyek alapján a jövőre vonatkozó terveket készíthetnének?
8. Ha egy egyszerű kimutatásra kíváncsi, akkor arra heteket kell várnia?

Válaszúton

Rengeteg olyan hasznos funkció és információ érhető el egy integrált rendszernek köszönhetően, ami egy informatikailag alacsonyabb szintű rendszerben (számlázó program, Excel tábla, papíros alapú adminisztráció) nem. Annak eldöntésében, hogy erre szüksége van-e a cégnek számos kérdésre érdemes válaszolni (lásd keretes anyagunkat). Amennyiben ezekre a válasz túlnyomó részt igen, úgy biztos lehet abban, hogy az Ön cégének szüksége lenne egy vállalatirányítási rendszerre.

De vajon Ön és cége képes lenne-e arra, hogy befogadjon egy olyan változást, struktúraváltást, amely ahhoz kell, hogy az ERP bevezetés sikeres legyen?

Megvannak a sikeres bevezetés feltételei?
1. A cégvezető hajlandó-e elhagyni az apróbb problémákat a cégen belül azért, hogy a globális problémákra és döntésekre fókuszáljon?
2. A cégvezető megbízik-e munkatársaiban és az ő szaktudásukban, képes arra, hogy delegáljon feladatokat, és felelősségi köröket határozzon meg?
3. A cégvezető ki tud-e jelölni helyettest vagy alsóbb szintű menedzsert, aki a kisebb ügyeket a cégvezető közvetlen beavatkozása nélkül is képes elintézni?
4. A vállalkozás és dolgozói át tudnak-e térni, hajlandóak-e áttérni egy magasabb szintű informatikai rendszerre, itt elsősorban a számítógép használatra gondolok? Itt érdemes elolvasni egy korábbi tanulmányom (Általános számítógép felhasználási ismeret a KKV szektorban).
5. A cég minden alkalmazottjában van igény és hajlandóság a változásra, változtatásra?
6. Ha az ERP-rendszer bevezetése azt kívánja, hogy bizonyos pontokban – a hatékonyság növelés miatt – változtatni kelljen egy már meglévő folyamaton, akkor erre hajlandó a cég és a cégvezetés?
7. Elfogadnak tanácsokat a saját érdekükben, vagy csak a saját fejük után mennek?
8. A cég fel tud-e mutatni legalább egy olyan szervező készséggel rendelkező személyt, akit belső projektmenedzserré lehet tenni?
9. A cégvezető vagy projektvezető a kommunikációs csatornákat tudja megfelelően kezelni, ellát-e mindenkit a számára lényeges információval?
10. Elég stabil a cég működése ahhoz, hogy a bevezetés során felépített, kiépített rendszert működtetni is képesek lesznek?

Ahhoz, hogy erre a kérdésre megnyugtató választ lehessen adni, számos egyéb problémán érdemes elgondolkodni (ezeket lásd keretes anyagunkban).

A cél az, hogy minden vállalkozás felismerje: nem elég az igénynek meglennie az ERP bevezetéshez. Egy új informatikai szintre lépés esetén nem elég az, hogy kell, hogy szükség van rá.

Fel kell mérni azt is, hogy sikeresen tudná-e venni a cég ezt az akadályt. Ha úgy érzik, hogy szükségük van informatikai fejlődésre egy ERP bevezetés előtt, akkor először készüljenek fel Önök és készítsék fel kollégáikat is.

Milyen alapcsomaggal lehet nekiindulni egy komplex informatikai rendszerbevezetésnek?

Tömören pontokba szedve azok a lépések, amelyek elvezethetnek a sikerhez, segíthetnek abban, hogy célhoz érjünk:

  • Határozzuk meg a rendszerbevezetés célját.
  • Mérjük fel a szükséges erőforrásokat, tervezzük meg a projektet.
  • Bontsuk lépésekre, szakaszokra a bevezetést.
  • Legyen belső projektmenedzser, aki összefogja az egész folyamatot.
  • Készüljünk fel vészhelyzetekre is.
  • Legyen megfelelő szakember gárda, projekt csapat.
  • Mérjük fel a kollégák számítógépes képzettségét, ha nem elég képzettek, vegyenek részt oktatáson.
  • Alapozzuk meg a döntéseinket.

Giller Tamás
www.erpblog.org

Mennyibe kerül egy ERP rendszer?

Amennyiben egy vállalkozás ERP (vállalatirányítási) rendszer bevezetése mellett dönt, nagyon fontos döntési tényező az ár. Különböző rendszerek összehasonlításakor tisztában kell lennünk a felmerülő összes költséggel. Az innen elérhető cikk abban nyújt segítséget a kis- és középvállalkozások döntéshozóinak, hogy hogyan tudják a legpontosabban meghatározni egy bevezetendő ERP (vagy egyéb más) rendszer árát, költségét.

 

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor