Jön már a pénz a közép-magyarországi cégeknek is

2016. június 14. kedd - 08:10 / piacesprofit.hu
  •    

Júniusban három, összesen közel 31 milliárd forint keretösszegű pályázati lehetőség is megnyílik a mikro-, kis- és középvállalkozások számára. A közép-magyarországi és a pest megyei cégek május 31-től, június 13-tól, illetve június 17-től nyújthatják be kérelmeiket, amennyiben szeretnének fejlesztéseikhez, versenyképességük növeléséhez vissza nem térítendő támogatást igényelni.

Magyarország térképre mutató kéz

Kép: PP-archív

A Közép-Magyarország régióra fókuszáló Prototípus, termék-, technológia- és szolgálatfejlesztés című, VEKOP-2.1.7-15. kódszámú pályázat a kkv-k kutatás-fejlesztési és innovációs fejlesztéseit ösztönzi úgy, hogy a prototípusok előállításáig vagy akár azok piacra dobásáig segíti a cégeket. Az említett munkafázisok piaci alapon nehezen finanszírozhatóak, viszont elengedhetetlenek azon termékcsoportok és szolgáltatások létrejöttéhez, amelyek a kkv-k versenyképességének erősítéséért és innovációs tevékenységének fokozásáért felelősek.

Fontos kitétel, hogy kizárólag a piacra viteli fázis támogatására nem lehet támogatási kérelmet benyújtani. Csak olyan projektek részesülhetnek a forrásból, amelyek technológiai fejlesztést valósítanak meg vagy ahhoz kapcsolódnak, jelentős újdonságot és szellemi hozzáadott értéket tartalmaznak, üzletileg hasznosíthatóak, valamint új vagy átdolgozott termékek, szolgáltatások és eljárások prototípus-fejlesztését vagy prototípus-fejlesztését és piacra vitelét célozzák – áll a pályázati felhívásban. (Hasonló célokra közvetlen uniós forrásból is lehet pályázni, az erre szolgáló Horizont 2020 programról itt olvashat részletesen.)

A 6 milliárd forintos keretösszegből a közép-magyarországi kkv-k minimum 10 millió és maximum 80 millió forint közötti támogatást nyerhetnek el, amennyiben 2016. június 13. és 2018. június 13. között benyújtják kérelmeiket.

Szintén június közepétől pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásra azok a pest megyei mikro-, kis- és középvállalkozások is, amelyek kapacitásbővítést terveznek. Az ő tevékenységüket a Széchenyi 2020 program keretében megjelent Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása Pest megyében című, VEKOP-1.2.1-16. kódszámú pályázat segíti.

Pozitív elbírálás esetén a cégek számára lehetőség nyílik a modern eszköz- és gépparkok, továbbá a fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítására. Ezek a kapacitásbővítő újítások nagymértékben segítik a szektor szereplőinek versenyképességét. A pályázat elsősorban azokat a cégeket célozza meg, amelyek hozzáadott értéknövekedési vagy exportnövekedési potenciállal bírnak, és a fejlesztésük eredményeként helyi, nemzeti vagy nemzetközi hálózatokba kapcsolódnak be, illetve részvételük intenzitása fokozatosan növekszik – részletezi a pályázati leírás.

A rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 3,58 milliárd forint, így a forrás erejéig várhatóan kb. 120–500 kérelmet benyújtó vállalkozás nyerhet 5 és 24 millió forint közé eső vissza nem térítendő támogatást, amennyiben 2016. június 17. és 2018. június 18. között jelentkezik a pályázatra.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor