Eredményes évet tudhat maga mögött a HITA

2012. november 08. csütörtök - 17:10 / kfarkas
  •    

Több mint kétezer új munkahely és 320 millió eurónyi megvalósuló befektetés – ez az eredménye azoknak az idén lezárt projekteknek, amelyek sikeres létrejötte mellett a HITA bábáskodott.

„Jelenleg 90 projektet kezel a HITA, amelyek összértéke 1722 millió euró, és mintegy 17 ezer munkahelyet teremthetnek” – mondta Dobos Erzsébet a Nemzeti Külgazdasági Hivatal elnöke a szervezet Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. „A legtöbb megkeresés a járműiparból érkezik, az Egyesült Államokból, Kanadából és Franciaországból érkeznek a befektetők, itt a mágnes elv működik, a korábban megvalósult (Audi és Mercedes) nagyberuházások vonzzák a további befektetéseket. Komoly befektetői aktivitást tapasztalunk a szolgáltató szektorban is, itt elsősorban az Egyesült Államokból érkeznek megkeresések. A hazánkba települő cégek főként nyelveket beszélő, diplomás fiatalokat keresnek, ezért elsősorban Budapestre és Pest megyére koncentrálnak.” – emelte ki az elnökasszony.

Dobos Erzsébet, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal elnöke – Kép: HITA

A 2011 január elsejével létrejött HITA harmadik negyedéves adatai alapján az idén eddig sikerrel lezáruló 15 darab projekt összességében mintegy kétezer új munkahelyet teremt és 320 millió euró (mintegy 90 milliárd forintnyi) összértékben megvalósuló beruházást eredményez. Dobos Erzsébet kiemelte a „Befektetőbarát önkormányzatok program”, valamint a nagy sikerű kkv-akadémia programokat, amelyek jövőre is folytatódnak.

2012-ben a HITA eddig kilenc magas szintű delegációhoz kapcsolódóan, mintegy 260 magyar vállalat részvételével szervezett üzleti fórumokat, míg a nemzetközi kiállításokon, üzletember találkozókon, vagy beutazó delegáció és céglátogatással egybekötött tárgyalások keretében 2200 magyar vállalkozást segített a hivatal nemzetközi kapcsolatokhoz.

A közvetlen kapcsolatteremtés keretében a fenti eseményekhez kötődően a magyar cégek 3 éven belül várható exportbővülése meghaladja a 190 millió eurót (53 milliárd forintot), az egy éven belül várható exportbővülés eléri a 65 millió eurót (mintegy 18,5 milliárd forintot).

A HITA számos szolgáltatása közül kiemelkedik a kereskedelemfejlesztési pályázat, amit 2012-ben másodszor írt ki a Hivatal a hazai kkv-k export piacra lépésének elősegítése érdekében. 2012. évi pályázat keretében a rendelkezésre álló forrás 400 millió Ft. Egyszerűsödtek az adminisztrációs terhek és a pályázók visszajelzései alapján módosultak a jogcímek és az elszámolható költségelemek is. A támogatható projektek 2012. április 14. – 2013. június 30. között megkezdett akciók. A pályázatok benyújtásának határideje: 2013. január 16.

Hamarosan kiderül, ki lesz az Év Exportőre
November 27-én kerülnek átadásra a HITA által meghirdetett Év Exportőre Díj pályázat győzteseinek díjai. A „Tudatos Exportőr”, „Regionális Stratéga”, és a „Legnagyobb, legkisebb exportőr” kategóriákban kiosztásra kerülő díjakat Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Dobos Erzsébet, a HITA elnöke adja majd át.

A jövő évre vonatkozóan a HITA elnöke legfőbb célként a keleti nyitást nevezte meg, amelynek értelmében Magyarország erősíteni kívánja üzleti kapcsolatait a FÁK-tagállamokkal és az arab országokkal, valamint Kínával, Indiával. Ennek jegyében első alkalommal rendeznek Arab-Magyar Gazdasági Fórumot Budapesten november 12-13-án.

Ehhez kapcsolódóan újságírói kérdésre Dobos Erzsébet elmondta, hogy a jelentős eseményre mintegy 200 arab származású potenciális befektető érkezik, akik számára a HITA 90 konkrét magyar projektben való részvételi lehetőséget prezentál, a pénzügyi-banki, a megújuló energiaforrások, a turizmus, a mezőgazdaság és élelmiszeripar, illetve az élettudományok és informatika területéről.

A Piac&Profit kérdésére az elnökasszony elmondta, a HITA kiemelt figyelmet fordít a balkáni területekre, illetve a szomszédos országokra,  és a Kárpát Régió Üzleti Hálózat már meglévő hat kirendeltsége mellett további öt iroda megnyitását tervezik.

Online fejlesztések

Rövidesen megjelenik a Beszállítói adatbázis és e-market felület, melynek a belső tesztelése jelenleg zajlik. Az adatbázis lényege, hogy a magyarországi nagyvállalatok és a gyakorlattal rendelkező beszállítói cégek egy felületen láthassák igényeiket, képességeiket és lehetőségeiket. Az adatbázis e-market felülete (kapacitásbörzéje) a hazai cégek kooperációs lehetőségeit erősítheti. A Hivatal egyébként állandóan bővíti és fejleszti online felületeit, honlapja már kilenc nyelven – köztük a keleti nyitás jegyében arabul és oroszul is – elérhető, hétfőtől pedig már japán nyelven is olvasható lesz.

Együttműködik a HITA és az MSZLSZSZ
Együttműködési megállapodást ír alá 2012. november 8-án a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Magyar Szállítmányozói és Logisztikai Szolgáltatók Szövetsége. Az aláírásra a „Szállítmányozás 2012” című konferencián került sor, mely rendezvényen a HITA szakmai együttműködő partnerként jelent meg. A szakmai program az Enterprise Europe Network uniós projekt közreműködésével valósult meg. A megállapodás értelmében a HITA folyamatosan információt szolgáltat az MSZLSZSZ tagvállalatait érintő üzletfejlesztési lehetőségekről, kérés esetén tájékoztatást nyújt az egyedi kormánydöntéssel nyújtható támogatás feltételeiről és egy adott befektetési projekthez elérhető pályázati lehetőségekről.
Az MSzLSzSz megismerteti tagvállalatait a HITA tevékenységével, a HITA részére rendszeresen megjeleníti azokat az igényeket, amelyekben a HITA közreműködése lehetséges; segíti tagvállalatait abban, hogy a HITA-n keresztül elérhető támogatásokat maximális hatékonysággal használhassák. Az együttműködő felek fórumokat szerveznek a vállalkozók tájékoztatására, közösen szerveznek üzleti kapcsolatépítő eseményeket, valamint együtt jelennek meg nemzetközi és regionális rendezvényeken. A felek a feladatok teljesítését félévenként áttekintik és az összegzett tapasztalatok alapján javaslatot tesznek további együttműködési területek kialakítására. A most írásba öntött megállapodás nem előzmények nélkül való, a két szervezet már szorosan és hatékonyan együttműködött tavaly egy nemzetközi klaszteresedést elősegítő, uniós támogatású projektben is.