Építkeznének a kkv-k

2013. november 27. szerda - 20:04 / piacesprofit.hu
  •    

Biztató a magyar kis- és középvállalati (kkv) szektor beruházási kedve: a vállalkozások 57 százaléka tervez valamilyen jellegű fejlesztést a következő öt évben, és közülük 37 százalék akár új építésbe is belefogna a következő egy év során.

Szívesen építkeznének – Kép: SXC

A Lindab megbízásából a GfK Hungária által készített reprezentatív kutatásban októberben összesen háromszáz, 10–249 munkavállalót foglalkoztató vállalkozást kérdeztek meg. A tervezett fejlesztésről a cégek 40 százaléka technológiai megújulásban gondolkodik, míg 26 százalékuk létszámbővítést tervez. A gazdasági épületekkel rendelkező cégek közel negyede (22 százalék) szívesen felújítaná, bővítené már meglévő épületeit is. (A finanszírozási háttérhez egyre több pénz remél pályázati pénzt.)

A felmérés adatai szerint az újító szándék rövid, már egyéves időtávon belül is meggyőző: az 5 éven belül fejlesztést tervező cégek 49 százaléka már 1 éven belül is szívesen felújítaná gazdasági épületeit, és 37 százalékuk belefogna új építésbe is a következő egy évben. Az új épületek iránti igény az agrárszektorban tevékenykedő vállalatok körében felülreprezentált, 32 százalékuk öt éven belül meglévő gazdasági célú épületeinek felújítását, bővítését is tervezi.

A közlemény szerint a fokozott építési hajlandóság különösen az 50–249 munkavállalót foglalkoztató cégek esetében figyelhető meg, de jó hír, hogy a felújítási, bővítési kedv a kisebb, 10–49 embert foglalkoztató cégeknél is jelentős: összességében a magyar kkv-szektor 26 százaléka szívesen belevágna ilyen jellegű projektbe.

A tervezett felújítások büdzséje az esetek túlnyomó többségében, 67 százalékban meghaladná az 5 millió forintot, míg az új építéseknél a legalább 10 milliós költségvetés 78 százalékkal általánosnak mondható. Ezek alapján a magyar cégek hajlandóak jelentős összeget áldozni felújítási, bővítési, új építési projektekre a hosszú távra szóló, hosszú távon értéket jelentő épületek kialakítása érdekében. A felújítási, bővítési vagy az új építések finanszírozásában az önerő jelenti az elsődleges forrást a cégek 71 százaléka körében, de jelentős azon cégek aránya is, amelyek pályázati pénzekből újítanának, 63 százalékuk így tervez.

Rekordoptimizmus cégkörökben
Határozott optimizmus jellemzi a vállalatokat az MFB 2013. őszi vállalati felmérésének eredményei alapján. Az MFB-INDIKÁTOR félév alatt 4,6 ponttal emelkedve októberben 57,3 pontra ugrott, s ezzel meghaladta az eddigi rekordot jelentő 2011. tavaszi értéket is.