Ennyit keresett az államnak egy revizor az idén

2012. augusztus 06. hétfő - 12:06 / piacprofit.hu
  •    

Az esztendő első félévében 124 milliárd forint nettó adókülönbözetet tárt fel, 9 milliárd forint jogosulatlan visszaigénylését akadályozta meg, és csaknem 400 bűncselekményre bukkant a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága. Egy revizor átlagosan 139 millió forintot terelt vissza a költségvetésbe.

A szakági (adóügyi, vám- és jövedéki, valamint bűnügyi) együttműködésekkel, az erőforrások szükség szerinti átcsoportosításával, valamint az ellenőrzéseket megelőző kockázatelemzés hatékonyság-növekedésével magyarázta a regionális adó főigazgatóság, hogy 2012 első felében ellenőrzésenként 700 millióval több eltitkolt adóforintra derített fényt, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A fővárosi és Pest megyei adóigazgatóságok által az idén eddig lefolytatott 46 ezer ellenőrzés 124 milliárd forint nettó adókülönbözetet tárt fel.

A visszaigényelt összegek kiutalásának jogosságát vizsgálva a regionális adóhatóság a tavalyinál 10 százalékkal több (3275 darab) kiutalás előtti adóellenőrzéssel 9 milliárd forint összegben akadályozta meg az államkassza megkárosítását. A tapasztalat szerint a jogosulatlan visszaigénylések 93 százaléka az általános forgalmi adót érintette.

Az utólagos adóellenőrzések kétharmada a közelmúlt időszakára irányult, azaz jellemzően a 2009-2011. évekre benyújtott bevallásokban közölt adatoknak járt utána az adóhatóság.

Az év első felében közel 17 ezer operatív jellegű (helyszíni) ellenőrzésen vizsgálta a főigazgatóság a fővárosi és Pest megyei vállalkozások adózási fegyelmét. A pénzügyőrökkel és járőrökkel kiegészült revizori csoportok, a bizonylatadási kötelezettséget, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az áruk eredetét, a pénztárgépek üzemeltetését, továbbá a jövedéki termékekre vonatkozó szabályok betartását, valamint az adójegy, zárjegy meglétét is ellenőrizték.

A főigazgatóság az elmúlt félévben közel 8,5 milliárd forint elkövetési értékben 200 büntetőfeljelentést tett, továbbá mintegy félszáz esetben élt a jogszabály által nyújtott új lehetőséggel: már a bűncselekmény gyanújának felmerülésekor jelzéssel fordult a nyomozóhatóságok felé. A büntetőfeljelentések 400 újonnan felmerült bűncselekmény feltárására irányultak, amelyen belül továbbra is az adócsalás súlya a jelentős.

Az adózók az év második felében is számíthatnak a fokozott adóhatósági jelenlétre annak érdekében, hogy a jogsértéssel adóelőnyhöz jutók kiszűrésével az adóhatóság minden piaci szereplő számára egyenlő versenyfeltételeket teremtsen.

Ezért bírságol a NAV
Útmutatót adott ki a NAV a bírságolási gyakorlatáról. Az adóbírság és a mulasztási bírságról szóló tájékoztatóból kiderül, hogy adóhiány esetén mikor kell a munkáltatónak kifizetnie a bírságot, hogy a bevétel eltitkolásával, csalással keletkezett adóhiány hányszorosára emelkedett idén januártól. Valamint, hogy az adóbírság kiszabásakor az adózó javára szól, ha kisiparos tevékenységet űz.