Ennyibe kerül majd az online pénztárgép üzemeltetése

2013. augusztus 16. péntek - 17:10 / kkummer
  •    

Bár már csak két hét van hátra az online pénztárgépekre való átállás végső határidejéig, arról egyelőre semmit nem lehetett tudni, a szolgáltatók mennyiért kínálják majd az adatkommunikációhoz szükséges csomagot a vállalkozóknak. A Magyar Telekom most előállt egy csomaggal.

Kép:PP archív

Azt már lehet tudni, hogy a nagyobb kínálatnak köszönhetően esett az utóbbi napokban az online pénztárgépek ára: jelenleg már 140 ezer forintért is kaphatóak gépek, így az átállás olcsóbban is megúszható a kereskedők számára. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint számolni lehet azzal, hogy 110-120 ezer forint körüli áron is megjelennek majd pénztárgépek a piacon, noha korábban maguk is elismerték, hogy drágábbak a kasszák, mint az először gondolták.

Arról azonban eddig nem esett szó, az egyszeri költségek mellett milyen fix költségeket jelent egy online pénztárgép működtetése. A NAV weboldalán található információk szerint az online kiskasszákhoz jelenleg hét cég nyújthat telekommunikációs szolgáltatást, ezek a három mobilszolgáltató, a Telenor Magyarország, a Vodafone Magyarország és a Magyar Telekom mellett a Mobil Adat Távközlési és Informatikai Szolgáltató Kft., a Mikroháló Távközlési, Szolgáltató Kft., az Educomm Kommunikációs, Oktatási, Számítástechnikai és Tanácsadó Bt. és a No Roaming Telekommunikációs Kft. Az árakról egyelőre nem esett szó, egészen mostanáig.  A Magyar Telekom most kialakította az új típusú pénztárgépek üzemeltetőinek kínált speciális szolgáltatáscsomagját, amely lehetővé teszi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendszere és a pénztárgépek közötti adatkommunikációt, továbbá ügyfélszolgálati támogatást is tartalmaz. A Telekom – a pénztárgép-forgalmazó Alt Cash Kft.-vel kötött megállapodás alapján – a saját fejlesztésű szolgáltatáscsomaggal és partnerének pénztárgép modelljével is igyekszik megoldást kínálni a pénztárgépcserében érintett cégeknek.

Sokan bukhatják a támogatást
Sok vállalkozó apró adótartozás miatt is bukhatja a pénztárgép-támogatást – írta az adó.hu. A támogatásra ugyanis az üzemeltető abban az esetben jogosult, ha a 2011-es adóévben legfeljebb 500 millió forint nettó árbevételt ért el, vagy tevékenységét 2012. január 1-jét követően kezdte meg, és más, egyéb feltételek mellett nem rendelkezik munkáltatóként, kifizetőként levont adó tekintetében 10 ezer forintot meghaladó adótartozással. Ez utóbbi feltétel teljesítésén sok kérelmező elbukik.

A szolgáltató – a várható adatforgalom alapján kalkulálva – nettó 2300 forint havi díj ellenében biztosítja a pénztárgépet üzemeltető kis- és középvállalati ügyfeleinek a jogszabályban előírt, a NAV rendszere és a pénztárgép közötti adatkommunikációt lehetővé tevő szolgáltatáscsomagot. A szolgáltatáscsomag elérhető minden olyan ügyfélnek, aki pénztárgépet használ. A Telekom tervei közt szerepel kedvezményes megoldások bevezetése is kis- és középvállalati ügyfelei részére.