Ennyi lesz a minimálbér januártól

2015. december 22. kedd - 10:42 / PP/MTI
  •    

Megszületett a megállapodás a 2016-os minimálbérről és garantált bérminimumról. A Magyar Szakszervezeti Szövetség kivételével a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) szociális partnerei elfogadták a bruttó 111 ezer forintos minimálbért és a bruttó 129 ezer forintos garantált bérminimumot.

kezfogas_wikipedia

Kép:Wikipedia

Kordás László elmondta: azért nem járultak hozzá a megállapodáshoz, mert elfogadhatatlannak találják az abban szereplő béreket. Kifogásolják azt is, hogy a kormány és a munkáltatói oldal nem a szakszervezetek által szorgalmazott számokban, hanem elvekben kívánta a bérajánlást megfogalmazni.

A MaszSz döntését az is befolyásolta, hogy a munkaadói oldal és a kormány nem kívánta rögzíteni, hogy a minimálbér nettó értéke 2018-ra érje el a létminimum szintjét – tette hozzá.  Kordás László az MTI kérdésre megerősítette, hogy a hétfői VKF-fórumon kidolgozott béremelési javaslatot a munkavállalói oldal másik két szereplője támogatta.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy a munkáltatói oldal azért akarja csupán a bérajánlás elveit meghatározni, mert az egyes ágazatokon belül túl nagy az eltérés.  A munkáltatói oldal nem tudja támogatni kidolgozott adó- és költségvetési pálya nélkül a létminimum és a minimálbér nettó értékének közelítéséről szóló megállapítást  – tett hozzá.

A személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkentése miatt a nettó keresetek tekintetében a változás jelentősebb lesz.