Ennyi céget még sosem ért el a vég

2013. október 07. hétfő - 15:08 / piacesprofit.hu
  •    

Minden idők negyedik legrosszabb negyedévének bizonyult a magyar vállalkozások számára az elmúlt három hónap. A harmadik negyedévben 8511 cég szűnt meg Magyarországon, ez 32 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakához képest.

„A hazai vállalatok száma elérte évtizedes tetőpontját, a törölt cégek száma meghaladta az újakét, ami a szigorodó jogszabályok és az elnyúló gazdasági stagnálás együttes hatásának köszönhető” – vélte Tóth Tamás, az adatot közlő Opten céginformációs szolgáltató igazgatója. 8511 céget töröltek a cégbíróságok, ami jelentősen meghaladja a 2011–2012-ben megszokott havi hatezres átlagot. „A mostani adat ugyanakkor trendfordulót jelez. Ahogy már 2012-ben prognosztizáltuk, a működő vállalatok száma elérte tetőpontját. A törlési hullám a közlejövőben csillapodik ugyan, de a cégalapítások számában is erős a visszaesés, így az elkövetkező hónapokban a gazdasági társaságok számának további csökkenése várható ” – mondta a vállalat igazgatója.

Forrás: Opten

A harmadik negyedévben mindössze 2716 céggel szemben indult felszámolási eljárás. Ez 2008 második negyedéve óta a legjobb adat, azóta ugyanis rendre öt-hatezer cég jutott erre a sorsra negyedévente. Hasonlóképpen alacsony szintre esett a végelszámolás alá kerülő cégek száma: a harmadik negyedévben 2133 céget zárattak be a tulajdonosok – ez is a legalacsonyabb érték a válság kitörése óta.

Több lett a nyereséges vállalkozás
A társas vállalkozások 2012-ben 2906,4 milliárd forint, az előző évinél 31 százalékkal nagyobb adózás előtti eredményt értek el a NAV adatai szerint. A társasági adóbevétel 316,6 milliárdról 342,3 milliárd forintra emelkedett – tette közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A cégek törléséhez vezető eljárástípusok közül egyedül a kényszertörlések száma emelkedik. A harmadik negyedévben közzétett 4671 ilyen eljárás több mint duplája az előző negyedévinek, és csaknem négyszerese az előző év azonos időszaki értékének. „A jogalkotók 2011 óta dolgoznak az elaprózott és nagy fluktuációjú hazai cégstruktúra egészségesebbé tételén. Mostanra sikerült elérni, hogy megálljon a cégek számának irreális növekedése” – véli Tóth Tamás. Az igazgató szerint a közeljövőben a fluktuáció folyamatos csökkenésével és a vállalatok abszolút számának lassú apadásával vagy stagnálásával számolhatunk. A kényszertörlést tavaly márciusban vezette be a cégtörvény. Azóta egyre többször élnek a hatóságok ezzel az eszközzel, a harmadik negyedéves adat mégis komoly megugrás a megelőző negyedévekhez képest.

„Fellélegezni még korai lenne: igaz, hogy a cégstruktúra egészségtelen növekedése megállt, de az ideális állapottól még nagyon messze van. Európai mértékekben továbbra is rendkívül magas a mikrovállalkozások aránya, a fluktuáció pedig egy egész nagyságrenddel nagyobb, mint például Németországban” – mondja az igazgató.

A szürkegazdaság szereplői, a fiktív vállalatok és a felelősséget hárító valódi tulajdonosaik továbbra is komoly károkat okozhatnak ügyfeleiknek. „Évek óta szorgalmazzuk, hogy a hatóságok erélyesen lépjenek fel az ilyen cégek megszüntetése érdekében, tulajdonosaikat pedig tiltsák el a cégvezetéstől, kifizetetlen számláikkal ugyanis jól működő cégeket hoznak nehéz, sőt sokszor megoldhatatlan helyzetbe” – mondta Tóth Tamás. Az Opten igazgatója szerint a jogszabályok e téren 2013-ban is szigorodtak valamelyest, gyakorlati alkalmazásuk azonban még nem tökéletes. „A felelős hazai vállalatoknak továbbra is ajánljuk a fokozott céginformációs tájékozódást, hogy a turbulensen változó környezet támasztotta akadályokat sikerrel vegyék” – mondja Tóth Tamás.

Csak minden ötödik cég könyvelése van rendben
Az adóhatóság tájékoztatása szerint az adóbevallások utólagos vizsgálata tavaly 79,9 százalékban zárult „megállapítással”, azaz az adóhiány feltárásával. Gyakorlatilag tehát csak minden ötödik cég könyvelését találták rendben lévőnek.