Ennyi adót még nem fizettek a világon

2018. január 18. csütörtök - 14:04 / piacesprofit.hu
  •    

Az Apple 38 milliárd dollár adót fizet be az amerikai költségvetésbe, hogy hazahozhassa külföldi pénzeit. Ilyen tételű adót még nem fizettek a világon - igaz, a cég így több, mint 250 milliárdját legalizálhatja, kedvezményes adókulccsal.

A lépés mögött a Trump-kormány adóreformja rejlik, amely lehetővé teszi, hogy amerikai cégek külföldi pénzeiket  8-15  százalékos adókulccsal hazahozzák – a korábbi, 35 százalékos adókulcs helyett.

fotó: Andy/flickr

fotó: Andy/flickr

Különösen a high-tech cégek tartották pénzüket külföldön, hogy elkerüljék a magas hazai adókat – a Google például 60 milliárd dollárt. Az élen mindenesetre a Apple állt, amely különböző adóparadicsomok között mozgatta a pénzt. Az óriásvállalat most azt is bejelentette, hogy a korábban ígért 1 mrd. dollár helyett öt milliárdot fizet be az alapba, amelyből újító technológiákat alkalmazó hazai cégeket finanszíroznak. Eddig 200 milliót kapott a Corning üvegipari vállalat, amely az Apple beszállítói közé tartozik.

Az Apple egyébként azt ígéri, hogy – 30 mrd. dolláros beruházással – a következő öt évben 20.000 új munkahelyet teremt az országban. Az

Miért lassítja a frissítés gépeinket?
A jelenség rendszeresen ismétlődik: amikor egy nagy mobil- vagy számítógépgyártó új típust hoz forgalomba, a korábbi típusok tulajdonosai telefonjaik, laptopjaik lassulására panaszkodnak, és arra gyanakszanak: ezt a gyártó tudatosan csinálja, hogy az új termék vásárlására indítsa őket.

összeg harmada számító-központok felállítását szolgálja.

A vállalatnak jelenleg 84.000 munkatársa van az Egyesült Államokban. Jóllehet Donald Trump elnök korábban arról beszélt, hogy Tim Cook, az

Apple főnöke három új, mégpedig, Trump szerint “igen nagy” amerikai gyár építését ígérte neki, a jelek szerint ennek nem volt alapja. Az Apple készülékei túlnyomórészt a Távol-Keleten készülnek, Amerikában csak két üzem gyárt Macintosh komputereket – azok is megrendelésre. (Forrás: Frankfurter Allgemeine Zeitung).

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek