Ennél nem kereshet kevesebbet 2015-ben

2015. január 12. hétfő - 15:10 / asalgo
  •    

A nyolcórás minimálbér 105 ezer, a garantált bérminimum pedig 122 ezer forint. Mennyi jár a dolgozónak, ha heti vagy órabérben foglalkoztatjuk? Beszéljenek a számok.

Kép: PP Archív

A  teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a  teljes munkaidő teljesítése esetén 2015. január 1-jétől az alábbiak szerint alakul:

– a havibér  105 ezer forint,

– a hetibér 24 160 forint,

– a napibér  4830 forint,

– az órabér 604 forint.

Legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a  teljes munkaidő teljesítése esetén 2015. január 1-jétől:

– havibér 122 ezer forint,

– hetibér 28 080 forint,

– a napibér 5620 forint,

– az órabér 702 forint.

 

Erre figyeljen januártól munkaadóként!
Összeszedtünk hét fontos adózási és juttatásokkal kapcsolatos változást, amely a munkaadók és munkavállalók számára egyaránt nagyon fontos! Lássuk a 2015-ös változásokat.

Az sem mindegy, hogy mennyi cafeteria adható a minimálbér után.

Teljesítménybérezésnél a teljesítménykövetelmények százszázalékos és a teljes munkaidő végzése esetén a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló havi munkabérének (tiszta teljesítménybér, illetve garantált bér és teljesítménytől függő mozgó bér együttes)

a)  kötelező legkisebb összege 2015. január 1-jétől 105 ezer forint,

b)  garantált bérminimum összege 2015. január 1-jétől 122 ezer forint.

A minimálbér legkisebb összege és a garantált bérminimum során meghatározott órabértételt arányosan csökkentett mértékben kell figyelembe venni, ha a teljes munkaidő hosszabb napi 8 óránál, ha rövidebb, akkor pedig arányosan növelt mértékben kell figyelembe venni azt.

Részmunkaidő esetén a fentiekben meghatározott havi, heti és napi bértételt a  munkaidő eltérő mértékével arányosan csökkentve kell figyelembe venni.

E  rendelet rendelkezéseit első alkalommal a  2015. január hónapra járó munkabérek megállapításánál kell alkalmazni.

A 10 LEGFONTOSABB ADÓVÁLTOZÁS JANUÁRTÓL
Az eKontento Online Könyvelő Iroda segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb 2015-ös adóváltozásokat tételenként. A társasági adótól a reklámadón át a tranzakciós adóig – ide kattintva elolvashatja a részleteket!