Sokba kerülhet a kivárás

2016. március 03. csütörtök - 06:03 / piacesprofit.hu
  •    

Sok vállalkozás még mindig nem döntötte el, milyen módon felel meg az új energiahatékonysági előírásoknak, a kivárásnak azonban komoly ára lehet, tízmilliós bírsággal is szankcionálhatja a hatóság – figyelmeztet szakértőnk.

spórolhatunk az energiahatékonysággal

Kép: EU

A 2012-es EU energiahatékonysági direktívához illeszkedő magyar rendelkezésétől volt hangos több előadóterem is az elmúlt egy évben. A témában érintett vállalatok nagy része eldöntötte, hogy melyik alternatívát választja a nemzeti rendelkezésnek való megfeleléshez, többen már tavaly megszerezték az energetikai audit jelentést vagy az ISO 50001 szabvány szerinti tanúsítványt.

Akadnak azonban olyan vállalkozások is, akik még kivárnak, mert a legeredményesebb megoldást szeretnék választani a költségek optimalizálására és kevés a visszaigazolt eredmény a választható lehetőségek megtérüléséről. Bár az említett energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény néhány hónapja változott, a határidő közeleg és a tét nem kicsi: 10 millió Forint bírságot is kiszabhat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), ha valamely vállalat 2016. december 31-ig nem felel meg az előírt kötelezettségnek.

Az eredményesség elérése több kérdést is felvet:
  • Melyek a MEKH legfrissebb állásfoglalásai – mit fogad el és mit szankcionál valójában?
  • Az energetikai audit mikor nem kidobott pénz?
  • Invesztálás nélkül milyen energiaspórolási eszközök, szabályok léteznek?
  • Min áll vagy bukik meg az ISO 50001 tanúsítása?
  • Milyen esettanulmányok vannak, amelyekből tanulhatunk?

„A fő cél nem a törvénynek való megfelelés kellene, hogy legyen, hanem az energiafogyasztás mérséklése és az energiaköltségek csökkentése. Az energiateljesítmény javítása nagymértékben attól függ, hogy milyen szakmai körültekintéssel kezeljük az energetikai auditok megállapításait, vagy az ISO 50001 energiahatékonysági irányelvek betartását” – mondja Kohl Zsuzsanna a FrameWork Hungary Kft. ügyvezetője.

Tapasztalataink szerint a Hivataltól nehéz állásfoglalást szerezni olyan kérdésekben, amelyet a rendelkezés alapján is többféleképpen lehet értelmezni, így kérdéses a későbbi ellenőrzések eredményének sikeressége is. Hazai és külföldi esettanulmányok segítenek abban, hogy következetesen tudjuk alakítani energiahatékonyságunkat, a jól bevált módszereket adaptáljuk, a kevésbé hatékonyakat tovább gondoljuk.

Függetlenül attól, hogy milyen formában kívánnak a cégek megfelelni a törvényi előírásoknak, arra kell törekedniük, hogy a lehető legnagyobb mértékben növeljék energiahatékonyságukat és csökkenteni tudják energiaköltségeiket.

Kohl Zsuzsanna

Ügyvezető

Framework Hungary Kft.

Használjuk ki, ha már kötelező
Elvileg holnapig – de legkésőbb ahhoz egy évre – kötelező elvégezniük a hazai ipari vállalatoknak energetikai rendszereik auditját. A Magyar Kapcsolt Energia Társaság szakértői szerint a vizsgálatra érdemes lehetőségként tekinteni, hiszen egy szakértők által készített audit az alkalmazott rendszerek és technológiák értékelésén túl javaslatokat is tartalmaz, így az adott vállalat könnyebben megtalálhatja azokat a megoldásokat, amelyekkel növelheti energiahatékonyságát és csökkentheti költségeit, egyúttal javítva saját versenyképességét is.