Elveszi a hétvégi pótlékot sokaktól az Mt. módosítása

2016. július 20. szerda - 14:01 / piacesprofit.hu
  •    

Hatályba lépett a Munka törvénykönyvének (Mt.) módosítása. Átfogó változtatások helyett végül csak az uniós jogharmonizáció volt a cél. A módosítások egy pont kivételével a munkavállalóknak kedveznek. Az az egy viszont a hétvégi pótlék elvesztését jelenti egy csomó embernek.

A dolgozóknak kedvező változásokat kivétel nélkül annak nyomán vezették be, hogy az Európai Bizottság 2015 elején kötelezettségszegési eljárást indított a kódex miatt, mivel az több ponton sértette az unió munkaidő-irányelvét, valamint egyéb más irányelveket is, amelyek például a munkavállalók kiküldetését és a várandós nőket érintették. Így a mostani változásoknak köszönhetően Magyarország elkerülte az unió vaskos büntetését – írja a napi.hu.

A kormány tavaly októberben tette közzé átfogó módosító javaslatát, de végül a kormány annak csak egy leszűkített, csak az uniós jogharmonizációt szem előtt tartó verzióját bocsátotta tárgyalásra, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) tavaszi ülésein. Arról nincs információ, hogy a korábban közzétett módosítót később újratárgyalják-e.

A kormány és a munkáltatói oldal egyelőre nem tartja használható eszköznek a munkaerőhiány enyhítésére, hogy dolgozók számára előnyös lépéseket tegyen

A kódex mostani átalakítása azonban azt tükrözi, hogy a kormány és a munkáltatói oldal egyelőre nem tartja használható eszköznek a munkaerőhiány enyhítésére, hogy – a kisebb béremeléseken felül – dolgozók számára előnyös lépéseket tegyen. (Azt már a kkv-k is látják, hogy béremelésre mindenképp szükség van.)

Akinek nem öröm a változás

Az Mt. módosítása nyomán elvették a kötelező hétvégi pótlékot a készenléti jellegű munkakörökben dolgozóktól. A korábbi szabály szerint őket csak pótlék fejében lehetett szombaton is rendes munkaidőre beosztani, azokon a hétvégéken, amikor vasárnap is szolgálatban kellett lenniük. Ez olyan munkakörökben jelent gyökeres változást, amelyeknél ügyelet helyett csupán készenlétben – vagyis a szokásosnál kevesebb munkával – kell a szombatot tölteni, s másnap, pihenés nélkül kezdeni a vasárnapi műszakot.

A rendelkezés javarészt a MÁV-csoport mintegy tízezer munkavállalóját érinti hátrányosan. Rajtuk kívül viszont csak néhány ezer ember tartozik ebbe a körbe a villamos-, és gázipar egyes vállalatainál – ahol ilyen szisztémában dolgoznak például a portások és a karbantartók.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek