Eltüntetné a hiányt a kormány

2016. február 17. szerda - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tegnap váratlanul bejelentette, hogy szeretnék elérni, hogy a 2017- es költségvetés már egyensúlyban legyen, vagyis költségvetési hiány nélkül sikerüljön zárni az évet. Ehhez mintegy 750-800 milliárd forintnyi költségvetési hiányt kéne eltüntetni.

vargamihályköltségvetésmtiEz a cél részben összejöhet a közszféra kiadásainak csökkentéséből a már bejelentett bürokrácia csökkentés eredményeként, részben pedig az alacsonyabb kamatkiadások eredményeként is, de még ezeket figyelembe véve is kimondottan ambiciózusnak tűnik a cél, további strukturális reformok végrehajtására is szükség lehet. A bejelentés az időzítés alapján legalább egy picit a hitelminősítőknek is szól, hiszen március 4-én a Moody’s, 18-án pedig az S&P publikálja a felülvizsgálati eredményeket.

A globális piacok számára a Fed jegyzőkönyv tartogathat izgalmakat. Az elmúlt hetekben a kamatvárakozások kimondottan hektikusan alakultak. A mai jegyzőkönyvből talán újabb információkat lehet levonni a Fed véleményéről, arról, hogy mennyire aggódnak a pénzügyi kondíciók szigorodása és a pénzpiaci turbulenciák miatt.

USA

Jó hangulatban telt a hét első kereskedési napja a vezető tengerentúli börzéken. Az indexek a nap végéig emelkedtek, és zárásra már jelentős pluszba lendültek a mutatók (Dow Jones 1,39%, Nasdaq 2,27%, S&P500 1,67%).

Eric Rosengren, a bostoni Fed elnöke tegnap azt mondta, hogy a jegybankbank nem kell elsietnie a kamatemelést. Az erős dollár és a zuhanó olajárfolyam mellett aligha valószínű a 2%-os inflációs cél elérése. A folyamatosan beérkező adatok azonban megváltoztathatják a jelenlegi várakozásokat.

Ma számos makrogazdasági adat érkezik a tengerentúlról. A Fed kamatdöntő ülésének legutóbbi jegyzőkönyve mellett ipari termelés, megkezdett lakásépítések és építési engedélyek adatokat publikálnak.

Warren Buffett, a Berkshire Hathaway elnöke 26,5 milliónyi részvényt vásárolt a Kinder Morgan olajcégben, ami 1,2%-os részesedésnek felel meg. Illetve tovább növelte részesedését a Wells Fargo-ban és a Deer&Co.-ban. Az AT&T-ben lévő 59,3 millió darabos részesedése azonban 46,6 millióra csökkent.

Az Apple 10-12 milliárd dollár értékben bocsáthat ki dolláros kötvényeket. A befolyó összeget osztalék kifizetésre, saját részvény visszavásárlásra és akvizíciókra költheti a cég. A lejáratok között 2-3-5 éves fix és változó kamatozású, 10-20-30 éves fix kamatozású és „green bond” konstrukciók lesznek. A kuponok a korábbi kibocsátásokhoz hasonlóan alakulhatnak (a piacon lévő 2045-ös kötvény kuponja 4,65%). A tranzakció újfent arra szolgál, hogy a cégnek ne kelljen a külföldön parkoltatott készpénzt magas adókulcs mellett hazahoznia.

Tovább faragja az olajcégeket a fekete arany árfolyamesése. Ezúttal a Devon Energy jelentette be, hogy a munkaerő 20%-ától válik meg, ami évi 500 millió dolláros megtakarítást jelenthet a cégnek. Továbbá a tőkeberuházásokat 900 millió dollárral 1,1 milliárd dollárra csökkenti, és 75%-kal 6 centre vágja a részvényenkénti osztalékot. Több mint 40%-ot emelkedett a Groupon árfolyama tegnap, miután az Alibaba bejelentette, hogy megvette a cég 5,4%-át.

Európa

Vegyes teljesítményt láthattunk az európai tőzsdéktől. A FTSE 100 index 0,6%-ot tudott emelkedni, míg a CAC 40 index 0,1%-ot, a DAX index pedig 0,8%-ot esett. Az ukrán miniszterelnök kormánya elleni bizalmatlansági indítványát csupán 194 képviselő támogatta tegnap, míg a menesztéshez 226 szavazatra lett volna szükség a 450 főből. Az ukrán törvények szerint őszig nem lehet kezdeményezni új szavazást ebben a kérdésben.

A januári brit inflációs adat év/év alapon 0,3%-kal emelkedett a várakozásoknak megfelelően. Hasonló értéket 2015 januárja óta nem láthattunk, de továbbra is nagyon messze vagyunk a BoE 2%- os inflációs céljától.

Olaj, arany

Bár tegnap a dohai találkozón Oroszország és Szaúd-Arábia megegyezett az olaj kitermelési volumenek befagyasztásáról, a bejelentés érdemi hatást nem gyakorolt az olaj piacára. Egy pillanatra 31,5 dollárig ugrott a WTI jegyzése, de a piac hamar korrigálta magát és visszatértünk 29 dollár közelébe. Szaúd-Arábia nyilatkozatából egyértelműen érződik, hogy eszük ágában sincs csökkenteni a kitermelést, mindössze arról van szó, hogy nem növelik tovább, így továbbra is napi körülbelül 2 millió hordó a kitermelés. Ráadásul Irán még a termelés szinten tartását is logikátlan lépésnek nevezte.

Az 1200 dolláros kitörési szint megtartotta az aranyat a tegnapi kereskedésben. A támaszról minimális emelkedést tudott a nemesfém felmutatni. Az árfolyam 1205 dollárig emelkedett. Ma elsősorban majd a Fed jegyzőkönyve gyakorolhat érdemi hatást az árfolyamra. Közben a Goldman Sachs már az arany shortolását javasolja 1100 dolláros célárat meghatározva.

Devizák

Tegnap meglehetősen egyhangú napja volt az EUR/USD devizapárnak, az árfolyam egy nagyon szűk sávban mozgott 1,114 környékén. A reggeli kereskedésben ismét gyengülni kezdett a dollár, az árfolyam 1,117-ig emelkedett. Hamarosan kiderülhet, hogy a véget ért-e a korrekció, és folytatódik az elmúlt hetekben látott gyengülő tendencia. A mai Fed jegyzőkönyv is hozhat nagyobb mozgást a devizapárban.

A forintnak rosszul indult a hete, a 308,5-ös lokális mélypontról ma reggelre 311,8-ig emelkedett az árfolyam. Az EUR/HUF devizapár következő ellenállása 313-nál található. A forint erősödő tendenciája kezd oldalazásba fordulni az elmúlt hetek mozgása alapján.

Távol-Kelet

A Nikkei 1,4%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot csökkent, miközben a Shanghai index 0,6%-ot emelkedett. Egyre furcsább következményei vannak a japán negatív betéti ráta bevezetésének. Múlt héten a 10 éves államkötvények hozama esett a negatív tartományba, ma pedig már negatív ráta mellett lehetett overnight hitelt felvenni a bankközi piacon. Hasonlóra 2006 óta nem volt példa.

A kínai jüan tovább erősödött, ez pedig megnyugvást hozott a kínai részvénypiacra is. A piaci szereplők egyre inkább stabilitást várnak a devizától is, amiben nagy szerepe volt a jegybankelnök hétvégi nyilatkozatának is. A Barclay’s elemzője szerint további lazítások jöhetnek Ázsia több országában is, így kamatcsökkentésre számítanak Kínában, Indiában, Indonéziában és Koreában is.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow, az S&P és a Nasdaq mínuszban, míg a DAX pluszban volt.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”