Ellentétes az uniós joggal a 80 százalékos szlovák emissziós különadó

2018. április 12. csütörtök - 11:03 / piacesprofit.hu
  •    

Az uniós joggal ellentétes az a szlovák adó, amely 80 százalékos adókulccsal sújtja az üvegházhatású gázok átruházott vagy fel nem használt kibocsátási egységeinek értékét Az ilyen adó ugyanis nem tartja tiszteletben a 2008-2012-es időszakban a kibocsátási egységek szinte teljes egészének térítésmentesen történő kiosztásának elvét - mondta ki ítéletében az Európai Bíróság.

A 2011-es és 2012-es év tekintetében Szlovákia 80 százalékos mértékű adót vetett ki az üvegházhatású gázok kibocsátási egységeinek kereskedelmi rendszerében részt vevő vállalkozások által átruházott vagy fel nem használt kibocsátási egységek értéke után. (Ezt az adónemet 2012. június 30-án megszüntették.) Ezen egységeket korábban a gazdasági szereplők részére a kibocsátási egységek kereskedelmi rendszeréről szóló irányelvnek megfelelően térítésmentesen osztották ki2. A PPC Power nevű társaság ezen adónak az irányelvvel való összeegyeztethetőségét vitatja a szlovák bíróságok előtt. Az ügyben eljáró Krajský súd de Bratislava (pozsonyi regionális bíróság, Szlovákia) azt kérdezi a Bíróságtól, hogy az irányelvvel ellentétes-e egy ilyen adó.

Mai ítéletében a Bíróság mindenekelőtt emlékeztet arra, hogy az irányelv célja abban áll, hogy a kibocsátási egységek kereskedelmi rendszerének hatálya alá tartozó vállalkozásoknak felkínálja a lehetőséget üvegházhatású gázkibocsátásaik oly módon való csökkentésére, hogy közben ne kerüljön veszélybe a versenyképességük. Ebben az összefüggésben az irányelv úgy rendelkezik, hogy a 2008-2012-es időszakban a tagállamok a kibocsátási egységek legalább 90 százalékát térítésmentesen osztják ki.

eu zászló

Kép:EU

Ezt követően a Bíróság pontosítja, hogy bár a tagállamok főszabály szerint szabadon fogadhatnak el adóintézkedéseket e kibocsátási egységek felhasználásával kapcsolatban, ezen intézkedések nem sérthetik az irányelv célját.

Túl alacsonyak az energiaadók, hogy megfékezhessék a klímaváltozást
Az iparilag fejlett és ezért nagy energiafogyasztónak számító országokban túl alacsonyak az energiaadók, nem hoznak elég pénzt az államkincstárokba a zöld gazdaság fejlesztésének támogatására, figyelmeztet az iparilag fejlett országokat tömörítő OECD.

E tekintetben a Bíróság hangsúlyozza, hogy a kibocsátási egységek gazdasági értéke képezi a sarokkövét az üvegházhatású gázok kibocsátási egységei kereskedelmi rendszerének, hiszen a fel nem használt egységek értékesítésének lehetősége arra ösztönzi a gazdasági szereplőket, hogy a kibocsátásaikat csökkentő intézkedésekbe fektessenek pénzt. E rendszer megfelelő működéséhez így alapvető fontosságú, hogy a valamely tagállam által kivetett adó ne oltsa ki teljesen e gazdasági értéket.

Márpedig a jogvita tárgyát képező adó szinte teljes mértékben megfosztja az érintett vállalkozásokat a kibocsátási egységek gazdasági értékétől, oly mértékben, hogy e vállalkozások számára megszünteti az üvegházhatású gázok csökkentésének előmozdításával kapcsolatos ösztönző erőt. E körülmények között a Bíróság megállapítja, hogy a szóban forgó adó nem tartja tiszteletben az üvegházhatású gázok kibocsátási egységei térítésmentes kiosztásának elvét, és ennélfogva sérti az irányelv célkitűzését. Következésképpen, ezen adó nem egyeztethető össze az irányelvvel.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor