Elkészült az új trafikok első kasszarendszere

2013. május 03. péntek - 12:20 / piacesprofit.hu
  •    

A trafikok esetében a pc-alapú, a NAV mellett a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.-nek is online jelentő pénztárgépeknek a jövedéki szabályokat is követniük kell.

Kép:Pixabay

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (NDN Zrt.) koncessziós kiírásában meghatározta, milyen feltételeknek kell eleget tenni a trafikokban üzemelő pénztárgépeknek.(Az első nemzeti trafikok július elsején nyithatnak. A témáról itt olvashat bővebben.) Csak olyan kassza jöhet szóba, amely napra pontos készletnyilvántartást vezet és alkalmas arra, hogy az illetékes hatóságok, valamint a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. részére a forgalmi adatokat online továbbítsa. Az információk online továbbítására képes első kasszát a Laurel a múlt héten mutatta be. A prototípus megfelelt a nyilvános teszten, a bevitt adatokat sikerrel továbbította a NAV szerverére, így az már csak a hatóság engedélyére vár – mondta el a ProgAdat Kft. ügyvezetője.

Mikor lesz online kassza?
Az ország kiskereskedelmi pénztárgépeit elvileg május 1-től kellett volna bekötni az Adóhatósághoz. A gyakorlatban persze az átállás még hónapokig tart, az erre alkalmas gépek jelentős részének még a forgalmi engedélyeit sem adták ki a hatóságok. Az IVSZ már haladékot kért.

Végh Ferenc hangsúlyozta, a dohányboltok esetében a feladat összetettebb, mert az online adatkapcsolatot nemcsak az adóhatósággal, hanem az NDN Zrt.-vel is meg kell valósítani, valamint a pontos, napi szintű készletnyilvántartást is vezetni kell. Emellett figyelembe kell venni a jövedéki és adójegyes termékek forgalmazására előírt szabályokat is.

A vezető elmondta, a ProgAdat fejlesztőinek sikerült az előírásoknak mindenben megfelelő megoldást kidolgozni, amelynek révén egyszerű és gyors bevezetést ígérnek, valamint a biztonságos üzemeltetést, szervizt és szakmai támogatást is nyújtani tudják. A vállalat a kialakított koncepcióban az elmúlt 20 év tapasztalatát sűrítette egybe, a lehető legoptimálisabb megoldást ajánlva a nemzeti dohányboltok hatékony működtetéséhez.

A szakember hozzátette, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. feltételei részben egyértelműek, de még tisztázásra vár néhány kérdés. Ilyen például az, hogy pontosan mennyi, milyen jellegű információt kell továbbítani a Zrt.-hez a forgalmi adatokról, és azokat milyen fájlformátumban kérik.

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek