Elindultak az első online kasszák

2013. szeptember 09. hétfő - 15:01 / piacesprofit.hu
  •    

Sikeresen elindult a NAV-nak folyamatosan adatokat szolgáltató online kasszák bekötése. Zagyvarékason egy Coop üzletben működik ma reggel óta a Laurel Cégcsoport által szállított pénztárgép, a Montel Kft. pedig egy budapesti zöldségesboltban indította el az első kasszát.

Így fest az egyik első működő online kassza Kép:Montel

Kettős befutóval indult el az online kasszák hazai használatba vétele. Egy budapesti és egy zagyvarékasi üzlet kerültek az úttörők közé.

Sikeres volt az online pénztárgép NAV-bekötése ma reggel 8 órakor, Zagyvarékason, a COOP Szolnok Zrt. sütőüzemének mintaboltjában. A kassza az A001 sorszámon engedélyt kapott LCR Sento M típusjelű pénztárgép, amelyet a Laurel Cégcsoport állított üzembe. A pénztárgép – a rendeletnek megfelelően – folyamatosan szolgáltat adatokat az adóhatóság szerverének. A NAV rendszerint 30 percenként, valamint a nap zárásakor kéri le a forgalmi adatokat, de ezt megteheti bármikor, ha a központi számítógépen keresztül erre utasítást adnak.

Történelmi pillanat ez a hazai kiskereskedelemben, hiszen a mostani indulás az online kassza rendelet előírásainak megfelelő pénztárgép használat fontos állomása, az éles működés tesztüzeme. A Coop csoport számára is nagyon lényeges ez, hiszen a Coop továbbra is jogkövető magatartással kívánja a kiskereskedelmi tevékenységét folytatni, és ezzel az online pénztárgép éles tesztüzemével fel szeretnénk készülni, hogy a 3000 boltban történő online kassza indulás zökkenőmentesen történjen – mondta Csepeli Lajos, a CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke.

Sürget az idő!
Az idő sürget, hiszen a kiskereskedőknek hamarosan le kell adniuk megrendeléseiket az új kasszákra. Harminc nap türelmi időt kapnak az augusztus 31-ig átállásra kötelezett kereskedők a megfelelő pénztárgépek beszerzésére: a NAV szeptember elsejétől 30-áig csak azt ellenőrzi, hogy az üzembe helyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól a kereskedők.Október elsejétől a NAV azt is ellenőrzi, hogy az átállásra kötelezettek rendelkeznek-e már új géppel vagy érvényes, a gyártó által visszaigazolt megrendeléssel.

A következő két hétben ebből a típusból és a további másik két engedélyezett, Jota és Mini típusból is helyeznek ki pénztárgépeket a kereskedőknél – mondta el a Laurel ügyvezető-tulajdonosa. Bessenyei István hozzátette, ez elengedhetetlen része a sorozatgyártás megkezdésének, mert az csak azután indulhat, ha a tömeges működési tapasztalat szerint is minden megfelelő.

A MONTEL Kft. a mai napon üzembe helyezte első online pénztárgépét az egyik végfelhasználónál, egy budapesti zöldséges boltban. A cég szakemberei biztosak abban, hogy a MONTEL pénztárgépek megbízható és könnyen kezelhető eszközök lesznek a végfelhasználók kezében. Az első online pénztárgép üzembe helyezése zökkenőmentesen megtörtént, és a tesztek első eredményei alapján az eszköz könnyen és biztonságosan működtethető.

Bár az első kasszák már elindultak, egyelőre nagy a kavarodás a pénztárgépek lecserélése körül. Egy friss javaslat szerint az adatforgalomra kéne hatósági árat bevezetni, de például az sem egyértelmű egyelőre, hogy a beszerzéshez igényelhető állami támogatás bruttó vagy nettó összeget takar-e. Pedig ez fontos szempont lehet azoknak, akik esetleg az olcsóbb kasszákra várva nem rendelték még meg a gépüket.

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor