Elfelejtett rendelkezni az 1%-ról? Ma még megteheti

2018. május 23. szerda - 08:00 / piacesprofit.hu
  •    

Adónk 1+1 százalékáról kedden rendelkezhetünk utoljára, akár írásban, akár az elektronikus felületen. Ügyfélkapus hozzáférés hiányában a 17SZJA-02-es lapon lehet rendelkezni a pénztári számla javára.

A NAV által elkészített bevallási tervezet az önkéntes pénztári rendelkező nyilatkozatot is automatikusan tartalmazza. Az adózónak az eSZJA-felületen lehetősége van a bevallás javítására, és arra, hogy több rendelkezésre jogosító önkéntes pénztári tagsága esetén megjelölje, melyik pénztárhoz kéri a kiutalást – derül ki a NAV tájékoztatójából.

Ügyfélkapus elérhetőséggel önkéntes egészségpénztári számlára rendelkezni úgy lehet, hogy a „Bevallás 2017-ről” ikonra kattintva a „Gyakori mezők” lehetőség választása után a „Rendelkező nyilatkozatok” gomb megnyomását követően lehet a szükséges adatokat a 131-138. sorban rögzíteni. Ügyfélkapus hozzáférés hiányában a 17SZJA-02-es lapon lehet rendelkezni a pénztári számla javára.

Miért jó a kata? 5 érv ellene, 5 mellette
Vállalkozás indításán töröd a fejed? Az adózás bonyolultsága sokakat elriaszt ettől a tervtől. A néhány éve bevezetett KATA (kisvállalatok tételes adózása) sok szempontból egyszerűbbé tette a dolgokat. Szakértők segítenek átlátni, hogy miért éri meg – és miért nem.

Ügyfélkapun és papíron is pótolható

Az 1+1 százalékról rendelkező nyilatkozatot az azonos nevű ikonra kattintva lehet megtenni az online felületen. Le lehet tölteni a NAV honlapjáról a rendelkezésre szolgáló „17EGYSZA” nyomtatványt, amelyet ügyfélkapun keresztül beküldve is rendelkezhetünk adónk 1+1 százalékáról. Akinek nincs ügyfélkapus elérhetősége, ugyanezt a nyomtatványt postán küldheti el a NAV-nak, vagy leadhatja az adóhatóság valamelyik ügyfélszolgálatán.

A NAV tájékoztatója felhívja a figyelmet arra is, hogy a május 22-i dátum jogvesztő, vagyis aki eddig nem nyilatkozik adója 1+1 százalékáról, az ezután már nem teheti meg ezt.

Ha a magánszemély rendelkező nyilatkoztatott adott és az adóhatóságtól nem kapott határozatot arról, hogy a nyilatkozata érvénytelen lenne, valamint ha az általa kiválasztott kedvezményezett szerepel a NAV honlapján közzétett tájékoztatóban, akkor biztos lehet abban, hogy a rendelkező nyilatkozatát az adóhatóság teljesítette. Amennyiben az adózó a kedvezményezett részére történő összeg átutalásának időpontjában rendelkezik ügyfélkapuval, akkor a rendelkezés teljesítéséről az adóhatóság ugyanilyen módon elektronikus üzenet formájában értesítést küld – olvasható az adóhatóság tájékoztatójában.