Elektromos túramotor? Az meg milyen?

2019. április 15. hétfő - 20:04 / piacesprofit.hu
  •    

Az elektromos motorkerékpárok jövője a városokban van, a túramotoroknál marad a robbanómotor. A BMW hamarosan piacra is hozza új típusát ebből a kategóriából.

Markus Schramm, a BMW motorkerékpár-ágazatának vezetője a napokban mutatta be a hárommilliomodik BMW-motort, amely a konszern 50 éve alapított nyugat-berlini gyárában készült.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A kérdésre, hogy a motoroknál is az elektromos meghajtás a jövő, az igazgató (maga is szenvedélyes motoros) igencsak tartózkodóan válaszolt. Tekintettel arra, hogy – ellentétben más robbanómotoros járművekkel – a motorkerékpárokat még nem sújtják bizonyos hatósági szabályozások (azaz környezetvédelmi előírások), maradnak annál, hogy a vásárlónak „egyedülálló élményt kínáló” motorokat gyártsanak.

Ezt éppen a villanymotorok szerény teljesítménye, illetve a megtehető távolság korlátozza. Első,

Magyar találmány forradalmasíthatja az elektromos autózást
Egészen új értelmet ad az „elektromos mobilitás” kifejezésnek egy hazai startup. Ha bejön, amit kitaláltak, tulajdonképpen minden elektromos eszköz egy csapásra mobil eszközzé válhat, legalább annyira mobillá, mint a lakáson belül a porszívó.

sikeresnek tekintett elektromos rollerük után várhatóan a városi közlekedésre alkalmas mopedek fejlesztését tervezik. Elektromos túramotorokra egyelőre nem lehet gondolni, hiszen hiányzik a töltőhálózat és annak kiépítése, különösen a hegyi vidékeken, belátható időn belül aligha várható.

Miközben a nagy túramotoroknál a BMW eddig átengedte a terepet a Harley-Davisonnak és az Indiannak, ez most változik: a gyár hamarosan bemutatja újdonságát.

Egyébként a Harley-Davidson januárban prezentálta első elektromos motorját, amelyet mintegy 31 000 euróért hoznak forgalomba Európában. A Harley, amelynek amerikai forgalma jelentősen csökkent, új, fiatal vásárlók megnyerését reméli az újdonságtól.

(Forrás: Süddeutsche Zeitung)