Elbukhatja az őstermelői státuszt aki nem figyel

2014. december 02. kedd - 10:52 / piacesprofit.hu
  •    

Egy hónap múlva lejárnak a régi őstermelői igazolványok, új barna igazolványokat kell kiváltani. Aki elmulasztja a cserét, elveszítheti az őstermelői státuszát is! Év végéig érdemes jelentkezni a falugazdásznál.

Ha jövőre is őstermelői tevékenységet kívánnak folytatni, december 31-ig új, barna színű igazolványra kell cserélniük papírjaikat azoknak az őstermelőknek, akik 2009. január 1. és 2012. december 31. között váltottak ki őstermelői igazolványt, vagyis a régi típusú, zöld okmánnyal rendelkeznek – hívja fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

A szaktárca közleményében ismerteti: az FM a 2012. évi egyszerűsítési eljárással bevezette a 3 évre szóló őstermelői igazolvány kiváltásának lehetőségét, amivel korlátozni kellett az okmányok hatályát. Az igazolvány cseréje elsősorban az adó- és társadalombiztosítási szabályoknak való megfelelés miatt fontos. Az okmányok hatályának megszűnésével az érintett gazdák elveszíthetik őstermelői státuszukat.

A mezőgazdasági őstermelői igazolványok kiadását, érvényesítését, cseréjét 2014. január 1-jétől a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) végzi. Akik még nem cserélték le igazolványukat, tevékenységük szabályszerű végzése érdekében mielőbb, de legkésőbb 2014. december 31-ig jelentkezzenek falugazdászuknál az új okmányok kiváltása érdekében – kéri a tárca. További információ a falugazdászok elérhetőségéről a NAK honlapján (www.nak.hu) található.

Amire az állam nem tud adót kitalálni, majd a polgármester fog
Bővül a települési önkormányzatok adóztatási mozgástere, a helyi adók mellett úgynevezett települési adókat vezethetnek be. A települési adó lehet bármilyen adó, ha annak működtetését törvény nem tiltja, ám nem terhelhet olyan adótárgyat, amelyre törvényben meghatározott – akár központi, akár helyi – közteher vonatkozik.