Eladják az állami földeket, de „nem lesz semmi trükk”

2015. szeptember 29. kedd - 09:26 / PP/MTI
  •    

Várhatóan októberben kezdődhet a licitálás az állam által értékesíteni kívánt termőföldekre; a liciteket az idén december 31-ig be is kell fejezni. Nem értékesíthető állami tulajdonú eredő és erdővel érintett terület, valamint természetvédelmi terület sem.

Kép: Pixabay

A Magosz azt tartja jónak, ha a termőföld “tisztán, átlátható módon” azok tulajdonába kerül – a jelenleg hatályos földforgalmi törvény alapján -,  akik gazdálkodnak, földművesek. A mintegy 350-380 ezer hektár értékesíteni kívánt állami föld eladása során “nem lesz semmiféle trükk”  – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke

(Korábban már a kormány kísérletezett a nemzeti parkok földjének lenyúlásával – akkor az Alkotmánybíróság elmeszelte a kezdeményezést.)

A célkitűzés az, hogy a termőföld stabilan és véglegesen kerüljön a magyar gazdák tulajdonába, úgy, hogy az adásvétel folyamatának minden szakasza jogilag ellenőrzött keretek között történjen, és mindenki – aki a földforgalmi törvény feltételeinek megfelel – részt vehessen a licitáláson – mondta.

A kikiáltási ár a helyben szokásos földár plusz 10 százalék lehet. Emellett a föld adásvétele csak akkor történhet meg, ha azt 60 napig kifüggesztették – azaz mindenki, aki akarta láthatta, értesülhetett róla -, és a vevő bizonyította úgynevezett földszerző képességét. Ez utóbbi kívánalomnak való megfelelést a hatóságok megvizsgálják.

Hozzátette: azok, aki szeretnének földet vásárolni, de nincs elegendő pénzük, hitelt kaphatnak. A konstrukció kidolgozásán a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) dolgozik. Az elképzelések alapján 20 év lenne a futamidő, 2,5 százalékon belüli a hiteldíj-mutató, ugyanakkor húszéves elidegenítési és terhelési tilalom alatt is állna a megvásárolt állami föld. Ha bajba kerül valaki, a Nemzeti Földalap (NFA) garantálja a visszavásárlást – mondta.

Emberi jogokat is sérthet a Földtörvény
Megsértheti az Emberi Jogok Európai Egyezményét a tavaly hatályba lépett új Földtörvény földhasználati és haszonélvezeti jogok törlése következtében, a Piac&Profitnak elküldött jogi vélemény szerint.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek