Eladják a magyar Telenort

2018. március 21. szerda - 09:59 / piacesprofit.hu
  •    

A Telenor 2,8 milliárd euróért eladja közép-kelet-európai leányvállalatait, köztük a Telenor Magyarország vállalatot a cseh PPF-csoportnak, amely a közép-kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektetője.

A Telenor közleménye szerint a tranzakció magában foglalja a Telenor kizárólagos tulajdonában álló magyarországi, bulgáriai, montenegrói és szerbiai mobilszolgáltatóit, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatót.

A közép-kelet-európai leányvállalatok a Telenor-csoport árbevételéhez 9 százalékkal, mintegy 11,8 milliárd norvég koronával, az EBITDA-jához pedig 4,1 milliárd norvég koronával – 8 százalékkal járultak hozzá 2017-ben. Együttesen több mint 9 millió ügyféllel és mintegy 3500 munkavállalóval rendelkeznek.

Az állami rész eladásából fejlesztenének a Telekomnál
Német pártok javasolják, hogy állami cégek eladásából finanszírozzanak új nagyberuházásokat. Elsőnek a Telekom állami tulajdonban lévő harmadát adnák el.

Az eladók és a vevők a vételár halasztott kifizetéséről állapodtak meg, amely szerint a bevételből 400 millió eurót a vevő négy év alatt, négy részletben fizet ki. Az ügylet lezárásához a szabályozó hatóság jóváhagyása szükséges, amely 2018 harmadik negyedévében várható.

A Telenor-csoport 2018 első negyedévétől kezdve eladásra kínált eszközként kezeli a közép-kelet-európai leányvállalatokat, és megszüntetett tevékenységként tünteti fel őket pénzügyi jelentéseiben. A tranzakcióból származó 3 milliárd norvég korona adózás utáni számviteli nyereség a tranzakció lezárása után kerül be a Telenor könyveibe.

Az Index értesülése szerint Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége is felvette a kapcsolatot a Telenort megvásároló cseh céggel. A portálnak nyilatkozó egyik forrás úgy tudja, rövid időn belül ez az üzlet nem biztos, hogy megvalósul, mert a PPF-csoport egyelőre nem adná tovább a frissen szerzett részesedés.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek