Egyszerűbb lesz támogatást kérni a szőlőkabóca ellen

2019. február 21. csütörtök - 15:08 / piacesprofit.hu
  •    

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben – mint például az amerikai szőlőkabóca – fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

Az agrártárca 240 millió forint keretösszeggel 2019-ben is támogatja a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni növényvédő szeres védekezést. A betegség ellen nincs, csak az azt terjesztő amerikai szőlőkabóca ellen van növényvédő szeres eljárás. A termelők felelősségtudatos hozzáállásának és a következetes hatósági fellépésnek köszönhetően a betegség nem terjedt el az országban, a megelőzés azonban folyamatos, amelyhez – valamint, ha a betegség mégis megjelent, akkor a felszámoláshoz is – a minisztérium támogatást nyújt.

hamari a szüret - Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A támogatás igénylése ettől az évtől egyszerűsödik. A megelőzéshez, valamint a betegség felszámolásához a szőlőtermelő vissza nem térítendő támogatást vehet igénybe a kijuttatott növényvédő szer vételárának 75 százaléka erejéig, hektáronként legfeljebb 12.000 forint összegben. A támogatás szempontjából figyelembe vehető növényvédő szeres védekező tevékenység időszaka május 1-től július 31-ig tart, mind a megelőzésnél, mind pedig a felszámolásnál.

A támogatás további részleteit a 9/2016. (II. 15.) FM rendelet tartalmazza.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek